//Megmozdult a luganszki front

Megmozdult a luganszki front

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Tényleg nyakunkon az átfogó orosz offemzíva? Szoledar után Bahmut következik vagy Zaporozsjénál fordul támadásba Moszkva? Mik lehetnek az ukrán reakciók? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború február 4-5-i eseményeiről.

▪️A Kupjanszktól északkeletre fekvő Tavolzsanka térségében az orosz csapatoknak sikerült az ukrán védelmet áttörniük Dvurecsnoje településnél, attól nyugatra-északnyugatra kialakítva előretolt állásokat. Ezzel egyidőben a szomszédos Gorobjevka és Granyikovka települések mentén is folytatódik az orosz támadási kísérlet.

▪️A luganszki front mentén heves harcok folynak Jampolovka település, valamint a Zsuravka Balka folyó térségében. Az ukrán parancsnokság további csapatok térségbe vezénylésével igyekszik ellentámadásba lendülni, ám a kezdeményezés egyelőre továbbra is az orosz gépesített gyalogságnál van.

▪️Szoledartól északra az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai megközelítették a Szeverszkbe vezető út térségében fekvő Razdolovka falut, míg nyugatra sikerült áttörni a Vaszjukovka környéki ukrán védelmi vonalakat.

▪️Bahmuttól/Artyomovszktól északra az orosz csapatok folytatják a város bekerítéséhez szükséges Krasznaja Gora és Paraszkovijevka elővárosok elfoglalására irányuló harcokat. Szintén északon heves harcok folynak a Sztupka vasútállomás térségében.

▪️Ugledar esetében minimális változás figyelhető meg a front térségében, általánosságban helyi jelentőségű pozícióharcok, illetve tüzérségi párbajok jellemzik a térséget. Jelen állapot szerint egy elhúzódó és heves küzdelemre kell számítani az Ugledar feletti ellenőrzés megszerzése érdekében.

▪️Az ukrán haderő ismét tüzérséggel támadta az orosz Belgorodi terület határmenti településeit. Krasznoje faluban lakóházakat, míg Boriszovkában további civil infrastruktúrát ért találat.

▪️A Szumi területen 63-55 formátumban került sor orosz-ukrán fogolycserére. A fogságból hazatért 63 orosz katonát a szükséges pszichológiai és orvosi ellátás érdekében a Belgorodi területre szállították.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.