//Megkezdődött Bahmut feladása

Megkezdődött Bahmut feladása

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Vajon változást hoz a tavasz beköszönte? Meddig tarthatja még magát Bahmut? Mik lehetnek az ukrán válaszlépések? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború március 4-5-i eseményeiről.

▪️Az észak-luganszki front mentén továbbra is főképp tüzérségi párbajokkal kísért helyi jelentőségű pozíció harcok dominálják a harcteret. A korábbiaknak megfelelően a legfeszültebb helyzet a Liman környéki frontszakaszt jellemzi, ahol az orosz gépesített gyalogság folytatja a Kremennaja környéki erdőségek szisztematikus megtisztítását.

▪️Bahmut/Artyomovszk esetében az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai tovább folytatják a város elleni támadást. Az elmúlt hétvége folyamán a wagnerosok több mint 20 ukrán megerősített pozíciót foglaltak el. Egyúttal az ostromlott város egésze esetében orosz területi nyereségekről lehet beszámolni.

▪️A teljes bekerítés veszélye következtében az ukrán védelem megkezdte a fokozatos kivonulást Bahmut központi és nyugati kerületeiből. Elsőként az ukrán parancsnokság a legnagyobb harcértékkel bíró alakulatokat vonja vissza Csaszov Jar térségébe, míg a műveletet Liszicsanszkhoz hasonlóan a területvédelmi erők biztosítják.

▪️A Csaszov Jarral összeköttetést biztosító autóút mentén fekvő Krasznoje/Ivanovszkoje település térségében a Wagner egységei rövid tűzharcba keveredtek a visszavonuló ukrán csapatokkal. Az összecsapás során az ukrán oldal veszteségei 30 halottat és 60 sebesültet tettek ki.

▪️A krími Szimferopoli járásban található Gvargyejszkoje település térségében az orosz légvédelem megsemmisített egy azonosítatlan repülő tárgyat. Utóbbi vélhetően egy újabb ukrán öngyilkos drón lehetett. A robbanás, illetve a lehulló roncsok nem okoztak komolyabb kárt a földi infrastruktúrában.

▪️A Kurszki terület Gluskovszkij járásában tovább folytatódtak a határmenti orosz települések elleni ukrán tüzérségi belövések. Legutóbb Volfino és Krasznooktyabrszkij falvakat érte találat, mindkét esetben elvágva a települések áramellátását. Szerencsére az incidenseknek nincsenek sérültjei.

▪️Egyúttal az ukrán haderő ismét HIMARS támadást hajtott végre a Donyecki Népköztársaság déli területein fekvő Volnovaha ellen. Többek közt a korábbi parancsnoki központnak otthont adó épületet, illetve civil lakónegyedeket ért találat. Szerencsére személyi sérülés ebben az esetben sem történt.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.