//Meddig tarthat majd a béke?
#moszkvaterplusz 20230921

Meddig tarthat majd a béke?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az UltrahangPlusz közös projektjének, a MoszkvatérPlusznak a legfrissebb adásában az elmúlt napok főbb híreit, érdekes megszólalásait elemeztük. Beszéltünk az egynapos karabahi háborúról. Arról, hogy Azerbajdzsán győzött, Hegyi-Karabah kapitulált, és mi lesz ezután? Mi történt Ramzan Kadirovval? De megnéztük azt is, mi van amögött a New York Times leleplezése mögött, miszerint ukrán rakéta ölt ukrán civileket.

A MoszkvatérPlusz műsorában Stier Gábor, a Moszkvater.com alapító főszerkesztője, és ezúttal az Ultrahang műsorvezetője, Longauer András tallózott az elmúlt napok aktuális híreiből, és ezeken keresztül próbálták bemutatni a világban zajló folyamatokat.

Természetesen beszéltünk az elmúlt napok talán legmegdöbbentőbb eseményéről, az egynapos karabahi háborúról. Miért éppen most tört ki a harmadik karabahi háború? Miért dobott oda 120 ezer örményt az ősi ellenségnek Nikol Pasinjan? Miért nem kiált most a Nyugat agressziót? Mely országok a konfliktus geopolitikai nyertesei és vesztesei? Milyen következményei lehetnek ennek a háborúnak? De beszéltünk arról is, miért röppent föl a csecsen vezető halálhíre? Mit szeretnének e hír terjesztésével az ukránok elérni? S nem hagytuk ki azt a hírt sem, hogy a New York Times szerint Zelenszkij hazudott, és nem orosz, hanem ukrán rakéta csapódott szeptember 6-án Konsztantsinovka központjában a piactérre. De miért éppen az ukrán elnök amerikai látogatásának kezdetére időzítette a lap a leleplezést? Milyen üzenet ez Kijevnek? Készül a B-terv, amelyhez a Fehér Ház készíti elő a terepet? Mi lehet ez a B-terv? Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral Longauer András.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora hetenként általában szerdán érhető el az UltrahangPlusz csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.