//Meddig bírhatja Ukrajna?
Ultrahang, Íjgyártó #moszkvater

Meddig bírhatja Ukrajna?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal az iráni-izraeli háborúnak az ukrán frontra gyakorolt hatásáról, a béketervekről, Ukrajna jövőjéről és Putyin koncepciójáról beszélgettünk.

Megnövekedett a feszültség a Közel-Keleten, és komoly mozgás van az ukrajnai konfliktus körül is. Közben aktivizálja magát Kína, hiszen Olaf Scholz látogatása után Hszi Csin-ping jön Európába, és Párizs mellett tárgyal Budapesten és Belgrádban is, majd Vlagyimir Putyin lesz Peking vendége. De az Egyesült Államokban is mintha közeledne az Ukrajna támogatását is érintő csomag megszavazása.

Miért volt elkerülhetetlen az iráni támadás? Eszkalálódhat-e, és az egész Közel-Keletet lángra lobbanthatja-e az Irán és Izrael között kiéleződött viszony? Hogyan hathat mindez az orosz-ukrán háborúra? Kinek dolgozik az idő? Meddig bírhatja Ukrajna? Mikor jöhet el a tárgyalások ideje? Mi a baj a béketervekkel? Miért a kínai áll a legközelebb a realitásokhoz? Miért nem állhat még le Oroszország? Mi a nyugati érdek?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #Moszkvatér alapító főszerkesztőjével és Íjgyártó Istvánnal, a Külügyi Intézet vezető tanácsadójával, Magyarország korábbi kijevi nagykövetével a #Moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.