//Lengyelország háborúra készül

Lengyelország háborúra készül

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal a hét legfontosabb híreiből tallóztunk, és a NATO 75. évfordulójáról, valamint Lengyelország mozgásairól beszélgettünk.

Semmi okunk arra, hogy ünnepeljük a NATO fennállásának 75. évfordulóját. Európában háború van, és a katonai szervezet finoman szólva sem tett meg mindent azért, hogy ezt elkerüljük. Sőt! Ám ha visszatekintünk erre a háromnegyed évszázadra, akkor nem lepődhetünk meg, hiszen a NATO soha sem volt védelmi szervezet, sokkal inkább az amerikai hegemón törekvések egyik legfontosabb eszköze, kiszolgálója. Mi a NATO igazi célja? Miért szalasztott el óriási lehetőséget 1991 után a nyugati blokk? Miért mondjuk, hogy a NATO az amerikai hegemón törekvések érvényesítésének egyik legfontosabb eszköze? Védekező, avagy támadó szervezetről beszélünk? Mi lehet a NATO jövője? Rendeződhet-e a kapcsolata Oroszországgal belátható időn belül?

Érezve a nyugati elkötelezettség gyengülését, turbó fokozatra kapcsolt Ukrajna támogatásának kérdésében a lengyel diplomácia. Donald Tusk kormányfő egy nagy háború előtti korszakról beszélt, Radoslaw Sikorski külügyminiszter nem tartja kizártnak NATO-csapatok bevetését Ukrajnában, Andrzej Duda államfő pedig az „orosz imperializmus” felemelkedését emlegette. Közben Varsó diplomácia egyeztetések sorával erősítette az oroszellenes koalíciót, és Berlintől Pozsonyon át Budapestig odaszúrt mindenkinek, akit nem lát eléggé elkötelezettnek és harciasnak. De Lengyelország nemcsak beszél, hanem a tettekben is az élen jár, így például megkétszerezi hozzájárulását a Csehország által vezetett muníció szállításhoz Ukrajnának. Mi motiválja Varsó lépéseit? Hol tart a középhatalommá válás útján Lengyelország? Miért támogatja a nehéz történelmi múlt ellenére ilyen elkötelezetten Ukrajnát? Miért nem bízik Varsó nemcsak Oroszországban, de az európai hatalmakban sem, és miért támaszkodik ennyire az Egyesült Államokra? Mi lehet ennek a következménye az európai viszonyokra nézve?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #Moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #Moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.