//Kétséges ukrán sikerek

Kétséges ukrán sikerek

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az ukrán ellentámadás? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Át tudja-e törni Kijev az orosz védelmi vonalakat? Esetleg Moszkva indít támadást Harkovnál? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború július 28-i eseményeiről.

▪️Az ukrán haderő két, kvázi cirkáló rakétává átalakított Sz-200 légvédelmi rakétával támadta a Rosztovi területet. Az egyik rakétát sikerült még az Azovi-tenger felett elfogni, ám a második maradványai Taganrog város központjára zuhantak. Az incidensben 16 ember sérült meg.

▪️Az ukrán csapatok szintén dróntámadást hajtottak végre Moszkva ellen. A beérkező egységek elfogására még a Moszkvától délnyugatra, Ptyicsnoje falu közelében került sor.

▪️Kupjanszk térségében Liman Pervij településnél az orosz csapatoknak sikerült kiszélesíteniük ellenőrzési zónájukat egészen az Oszkol folyó partjáig. Ezzel egyidőben a délebbre fekvő Szinykovka falunál is sikerült az orosz erőknek számos ukrán megerősített állást elfoglalniuk.

▪️Bahmuttól/Artyomovszktól délre az ukrán parancsnokság tovább próbálkozik Klescsejevka elfoglalásával. Az orosz védelem egyelőre képes visszaverni a támadásokat.

▪️Vremjevka térségében az orosz csapatok egy hónapnyi ostromot követően visszavonultak Sztaromajorszkoje faluból a környező magaslatokon fekvő előkészített tüzelőállásaikba. Az orosz erők a további ukrán előrenyomulást megakadályozandó folyamatosan tüzérségi tűz alatt tartják a falu romjait.

▪️A zaporozsjei Orehov térségében az ukrán haderőnek sikerült egy kisebb erdős területet elfoglalnia Rabotyino falutól északkeletre. Az ukrán siker kétséges, mivel a művelet során tucatnyi nyugati haditechnikai eszköz és katona veszett oda.

▪️Részben vélhetően a Taganrogot ért ukrán támadásra, az orosz haderő Iszkander ballisztikus rakétával mért csapást az Ukrán Biztonsági Szolgálat – SzBU – dnyepropetrovszki központjára. Odesszához és számos ukrajnai esethez hasonlóan a helyi légvédelem egyik elfogó rakétája ismét egy lakóházba csapódott.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.