//Jeffrey Sachs Amerika felelősségéről
Jeffres Sachs (a kivetítőn balról a második) online vett részt a Valdaj Klub 19-ik tanácskozásán 2022. október 25-én #moszkvater

Jeffrey Sachs Amerika felelősségéről

MEGOSZTÁS

Jeffrey D. Sachs amerikai közgazdász már régóta ostorozza az Egyesült Államokat a folyamatos katonai nyomulás, a neokonzervatív ideológiai alapú globalizáció erőltetése miatt, és most is azt gondolja, hogy Amerikának együtt kellene működnie Oroszországgal és Kínával. A Columbia Egyetem professzora a Valdaj Klub idei éves konferenciáján is kifejtette véleményét a világ alakulásáról.

Jeffres Sachs (a kivetítőn balról a második) online vett részt a Valdaj Klub 19-ik tanácskozásán 2022. október 25-én #moszkvater
Jeffres Sachs (a kivetítőn balról a második) online vett részt a Valdaj Klub 19-ik tanácskozásán 2022. október 25-én
Fotó:Valdaiclub.com

Az amerikai elit nem jól méri fel a valóságot, és nem képes egyedül irányítani a világot. Mértéket kellene tartani, mert az amerikai háborúk egytől egyig rosszul végződtek. Válságban van a globalizáció is, és nem igaz az a neoliberális elképzelés, miszerint a piac mindent szabályoz.

„A NATO valójában az amerikai hegemóniát támogatja, az erőltetett bővítése, és a Fekete-tenger térségébe telepített rakétavédelmi rendszer pedig lényegében casus belli volt Moszkva szemében, és csak idő kérdése volt a háború kirobbanása”

Ezeket a gondolatokat a közelmúltban többször, és több platformon is kifejtette az amerikai sztár közgazdász, aki a Valdaj Klubon tartott előadásában sem fogta vissza a bírálatát. Mivel a konferencia szabályai szerint szó szerint nem idézhetjük Sachs előadását, így az elmúlt időszakban tett nyilatkozataiból tallóztunk.

Jeffrey Sachs a közelmúltban cikket írt az ukrajnai helyzetről, amelyben kifejtette, hogy

„elsősorban Amerika a hibás azért, hogy a helyzet idáig eszkalálódott”

Sachs a CNN-nek is rámutatott arra, miszerint a nyugati hatalmak először a szovjeteknek, majd az oroszoknak is hazudtak, miközben a folyamatos NATO-bővítéssel, a közel-keleti hadjáratokkal és a fekete-tengeri terjeszkedéssel provokálták az oroszokat.

„A háborút Vlagyimir Putyin indította el, de az Egyesült Államok provokálta ki – véli Sachs – és ezért a provokációért egyre csak növekvő árat kell megfizetnie a nyugati világnak”

A világ egyre inkább szétszakad, az Oroszország ellen bevezetett szankciók pedig hatalmas károkat okoznak Európának és az Egyesült Államoknak. Ráadásul egyre inkább fenyegeti a nyugati országokat a stagfláció, a recesszióval párosuló magas infláció. Sachs szerint az amerikai külpolitika Kína és Oroszország irányába is provokatív volt az elmúlt évek során.

A közgazdász kiemelte azt is, hogy márciusban még előrehaladott tárgyalások folytak egy semleges Ukrajnáért, azonban a hónap végére az ukránok egyszerűen kiléptek a megbeszélésekből.

„Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ugyanis folyamatosan nyomást helyezett Ukrajnára, és végül elérték, hogy az ukránok ne tárgyaljanak Oroszországgal”

Sachs a Bloombergnek nyilatkozva az amerikai média háborúpárti narratíváját illette kritikával. A neves amerikai közgazdász értékelése szerint az Oroszország elleni szankciókat valójában csak a nyugati országok támogatják, míg a világ nagy része az Egyesült Államok és Oroszország közötti konfliktusként tekint a háborúra.

„A világ közben az elmúlt évtizedek leginstabilabb geopolitikai korszakába lépett, az energiaellátás zavarának következtében Európának súlyos gazdasági válsággal kell megküzdenie és hiperinfláció van”

Sachs kitért arra is, hogy az Északi Áramlat elleni támadás amerikai akció lehetett. „Tudom, hogy ez ellentétes a mi narratívánkkal, és Nyugaton nem szabad ilyeneket mondani, de tény, hogy az emberek, akikkel beszélek világszerte, azt gondolják, hogy az USA tette. Még a riportereink is azt mondják, hogy természetesen az USA tette, ez mégsem jelenik meg a médiában” – fogalmazott az amerikai közgazdász.

„Sachs rámutatott arra a kettős mércére is, miszerint az Egyesült Államok mindig elvárta, hogy mások tiszteletben tartsák az érdekszféráit, ők viszont közben senkiét nem tartják tiszteletben”

Ahogyan a Szovjetunió gyengült, az amerikaiak egyre inkább úgy érezték, hogy bármit megtehetnek következmények nélkül, így elkezdtek terjeszkedni például a Közel-Keleten, és megdöntötték a Moszkvával szövetségben álló rezsimeket.

A közgazdásznak megvan a véleménye az Egyesült Államok és Kína között ismét mélyülő hidegháborúról is, ami véleménye szerint a koronavírusnál is nagyobb kockázatot jelent a világgazdaság számára. Mint a BBC-nek még az orosz-ukrán háború előtt kifejtette, a járványhelyzet után a világ komoly szakadás elé néz. Sachs szerint a világ eleve a szembenállás felé tart, a két szuperhatalom konfliktusa pedig csak súlyosbíthatja a helyzetet. A Columbia Egyetem professzora szerint

„az amerikai-kínai szembenállásért jelenleg elsősorban az amerikai kormányzat okolható”

Példaként említette, hogy az amerikai kormányzat újabb szankciókkal sújtotta a Huaweit, illetve a kínaiakat tartja felelősnek a vírus terjedéséért. Sachs szerint a technológiai cég elleni amerikai támadás valójában nem nemzetbiztonsági célokat szolgál, sokkal inkább az az oka, hogy az Egyesült Államok lemaradt az 5G-technológia fejlesztésében, miközben a Huawei egyre nagyobb piaci súlyt ér el.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.