//Ismét harcok Bahmutnál

Ismét harcok Bahmutnál

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az ukrán ellentámadás? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Át tudja-e törni Kijev az orosz védelmi vonalakat? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború július 1-2-i eseményeiről.

▪️Bahmuttól/Artyomovszktól északnyugatra az ukrán csapatoknak Berhovka település közelében sikerült áttörniük az orosz védelem első vonalát. Az orosz erők az ezt követő ellentámadások során végül visszafoglalták elvesztettt pozícióikat, jelenleg a helyzet stabilizálódott.

▪️Bahmuttól délre heves harcok folynak a Klescsejevka-Kurgyumovka vonal mentén. Egyelőre az orosz védelemnek tüzérségi tűz alkalmazásával sikerült az ukrán támadási kísérleteket elhárítania.

▪️Avgyejevkától délre a felek kölcsönös támadásokat hajtanak végre a Szevernoje-Vogyanoje út mentén található erdős területek alkotta szürke zóna elfoglalása érdejében. A támadásokat a szorosan kiépített védelmi infrastruktúra, illetve a telepített aknamezők nehezítik.

▪️A Zaporozsjei és Donyecki területek határán fekvő Vremjevka térségében az ukrán haderő ismét kisebb csapatok bevetésével próbálkozik a Prijutnoje-Sztaromajorszkoje vonal áttörésével. Az orosz védelemnek mindeddig sikerült az ukrán támadási kísérleteket visszavernie, jelentős személyi veszteségeket okozva.

▪️Az orehovi szektor mentén fekvő Rabotyino település térségében az ukrán csapatoknak sikerült 300 méter mélységben behatolniuk az orosz ellenőrzésű területekre. Rövid átcsoportosítást követően az orosz védelem nagyjából 150-200 métert foglalt vissza az elvesztett pozícióiból.

▪️Herszon térségében tovább folynak a harcok az Antonov-híd mentén található folyópartokon. Iszkander ballisztikus rakéták segítségével az orosz haderőnek sikerült a híd környezetében korábban kialakított ukrán hídfőállást teljes mértékben felszámolnia, ám a jobb parti területekről az ukrán erők továbbra is tüzérségi tűz alatt tartják a szektort.

▪Az ukrán haderő támadást indított a Krasznodari területen fekvő Primorszko-Ahtarszk település közelében található orosz légibázis ellen. Az akció az orosz légvédelem időbeni reakciója következtében sikertelenül zárult, személyi és anyagi kár nem keletkezett.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.