//Hogyan vált amerikai gyarmattá Bulgária?
Markov, Ultrahang #moszkvater

Hogyan vált amerikai gyarmattá Bulgária?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásban ezúttal Bulgária aktuális helyzetéről, a Soros szervezetek és az NGO-k hatásáról, Magyarországról és Európáról kérdezte Georgi Markov bolgár politikai elemzőt, volt alkotmánybírót és parlamenti képviselőt Stier Gábor, a moszkvater.com főszerkesztője és Longauer András, az Ultrahang műsorvezetője.

Bulgária amerikai gyarmat. Olyan ország, amelynek nincsen nemzeti szuverenitása, és tulajdonképpen a szófiai amerikai nagykövetség irányítja. Erről beszélt legfrissebb adásunkban Georgi Markov bolgár politikai elemző, volt alkotmánybíró és Bojko Boriszov többszörös volt jobboldali miniszterelnök pártjának színeiben politizáló parlamenti képviselő. Mint fogalmazott, Bulgária mély politikai válságban van, és a bolgárok egy Orbán Viktorhoz hasonló politikusra vágynak, de nincs ilyen alternatíva a politikai palettán.

Két éven belül ötödik alkalommal tartottak a közelmúltban parlamenti választásokat Bulgáriában, amely után nyugati nyomásra a „harvardi fiúk” Amerika által éppen Boriszov megbuktatására gründolt neoliberális pártja koalícióra lépett volt kormányfő jobboldali formációjával. Ahogy Markov fogalmaz, a hóhérok az áldozattal. Mi vezetett a politikai válsághoz? Mi volt Boriszov bűne? Hogyan és kik szervezték meg a megbuktatását? Kik azok a „harvardi fiúk”, és miben hasonlítanak Márki-Zay Péterre? Hogyan néz ki a külföldi beavatkozás bolgár modellje, és mennyiben általánosítható ez egész Közép-Kelet-Európára? Mi köze van ennek a modellnek Donald Trump megbuktatásához? Milyen szerepe van Soros Györgynek a bolgár belpolitika alakításában? Miért nem tudják ezek az erők Orbán Viktorral megtenni azt, amit sikerült Bojko Boriszovval? Miért van szerencséjük a magyaroknak?  Miért lehet Közép-Kelet-Európa Európa megmentője? Hogy állnak a bolgárok az ukrajnai háborúhoz? Tényleg Kijev lőszer ellátásának biztosítására hozták össze ezt a furcsa koalíciót? Hogyan formálja a neoliberális fősodor a nyugati blokkot? Mi az Ukrajnában dúló háború tétje?

Ezekről és sok minden másról beszélgetett Georgi Markov bolgár politikai elemzővel, volt alkotmánybíróval és parlamenti képviselővel Stier Gábor, a moszkvater.com főszerkesztője és Longauer András, az Ultrahang műsorvezetője. De e sok fajsúlyos téma után megkérdeztük Georgi Markovot, a Bolgár Labdarúgó Szövetség egykori alelnökét, a Levszki Szófia klub jelenlegi elnökét arról is, hogy ki jut tovább az Eb selejtező csoportjából, és hogyan látja a magyar sport helyzetét.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.