//Heves harcok Avgyejevkánál

Heves harcok Avgyejevkánál

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Meddig húzódhat még az ukrán ellentámadás? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Mikorra zárhatja körbe az orosz haderő Avgyejevkát? Esetleg Kijev kel át a Dnyeperen? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború december 27-28-i eseményeiről.

▪️ Az ukrán haderő ismét dróntámadással próbálkozott a Krím ellen, ám azt az orosz légvédelemnek még időben sikerült elhárítania. Ezzel párhuzamosan az orosz haderő közép, dél és nyugat-ukrajnai katonai célpontok ellen intézett támadásokat. Többek közt Sztarokonsztantyinov repülőtere, valamint pavlogradi ipari üzemek is találatot kaptak.

▪️ Kupjanszk térségében az orosz haderő továbbra is Szinykovka település elfoglalásával próbálkozik. A műveleteket nehezítik a rossz időjárási körülmények, amelyek nem teszik lehetővé a felderítő és támadó drónok használatát.

▪️ A szeverszki front mentén az orosz erőknek sikerült némileg kiszélesíteniük ellenőrzési zónájukat Szpornoje település térségében. Jelenleg a település déli, romos szektora van orosz kézen.

▪️ Bahmuttól nyugatra a harcok jelenleg Bogdanovka település közelében zajlanak, ahol korábban az orosz félnek sikerült hídfőállást létesítenie.

▪️ Heves harcok folynak az avgyejevkai front északi és déli szárnyai mentén. Északon az orosz csapatok északnyugati irányba, Ocseretyino és Novokalinovo települések felé támadnak a vasútvonal mentén. Délen az ukrán fél próbál Avgyejevka Himik elnevezésű negyedéből ellentámadást végrehajtani, megakadályozandó az avgyejevkai védelem kettévágását.

▪️A Krinki település térségében kialakított hídfőt az ukrán parancsnokság továbbra sem kívánja feladni, folyamatosan újabb csapatokat vezényelve oda. Jelentősek az ukrán veszteségek mind szárazföldön, mind pedig a rotációt és utánpótlást szállító csónakok kilövése során.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.