//Grúzia lehet az új Ukrajna?
Kosztur #moszkvater

Grúzia lehet az új Ukrajna?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal a posztszovjet térség ellenzéki mozgalmairól, az ellenzék ismert alakjainak jelenlegi helyzetéről beszélgettünk. Egészen pontosan arról, hogy hová emigráltak, vagy éppen hány éves börtönbüntetésüket töltik.

A Szovjetunió felbomlása után a posztszovjet térség vált az európai hatalmi harc középpontjává. Mind a Nyugat, mind Oroszország megpróbált terjeszkedni a térségben más-más módszerekkel. A Moszkvatér legújabb adásában a posztszovjet országok lehetséges jövőjéről, az orosz, az ukrán, a grúz és belarusz ellenzékről beszéltünk.

Miért számolta el magát Mihail Szaakasvili? Miért fulladt kudarcba az ukrajnai kalandja? Miért fulladnak kudarcba az újabb és újabb „színes forradalmi” kísérletek Grúziában. Hová tűnt az ukrán ellenzék, és miért nem mer Zelenszkij Petro Porosenkóhoz nyúlni? Mi lett az Oroszországgal mindig jó kapcsolatot ápoló Viktor Medvedcsukkal? Ki lehet Zelenszkij utódja? Mi lett a belarusz ellenzékkel? Ki a végül 8 évi börtönre ítélt Roman Protaszevics? S mi van Alekszej Navalnijjal? Ki is Navalnij? Van-e esély arra, hogy egyszer újra a figyelem középpontjába kerüljön? Nevezhettük-e őt valaha Vlagyimir Putyin alternatívájának, vagy csak a nyugati sajtó turbózta fel a jelentőségét? Milyen szerepet játszanak az oroszországi diverzáns akciókban Navalnij hívei?

Erről és még sok más dologról a #moszkvater állandó szerzőjével, Kosztur Andrással, a XXI. Század Intézet vezető kutatójával a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában a Király Tamást helyettesítő Nagy Imre Jonatán beszélgetett.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.