//Folytatódik az orosz offenzíva

Folytatódik az orosz offenzíva

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális orosz offenzíva? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Szoledar után Bahmut következik vagy Zaporozsjénál fordul támadásba Moszkva? Várható-e ukrán ellentámadás? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború január 21-22-i eseményeiről.

▪️A kupjanszki front mentén az ukrán parancsnokság újabb csapatösszevonásokat hajtott végre Novoszelovszkoje térségében egy lehetséges Kuzemovka irányába indítandó támadás előkészítéseként. Az orosz haderő folyamatos tüzérségi csapásokkal igyekszik az ukrán műveleteket hátráltatni.

▪️Szoledar és a szomszédos Szol települések elfoglalását követően az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai offenzívájukat északi irányba folytatják. Az elmúlt napokban Krasznopoljevka szintén orosz kézre került, miközben a Jakovlevka környéki Veszjoloje és Razdolovka falvak esetében még súlyos harcok folynak.

▪️Folytatódik Artyomovszk/Bahmut ostroma, a város déli és keleti területein heves összecsapások folynak az orosz és ukrán erők között. Az orosz Wagner katonai magánvállalat a város központi területeit tartja tüzérségi tűz alatt. A szombati nap folyamán egy ukrán Mi-8 szállító helikopter is a harcok áldozatául esett Hromovo falu térségében, miután orosz hordozható légvédelmi rakéta – MANPADS – találat érte.

▪️A zaporozsjei front mentén az orosz haderő tovább folytatja a Guljajpolje, valamint Orehov környéki helyi offenzíváját a tüzérség, illetve a csapatlégierő folyamatos támogatása mellett.

▪️Orehov térségében az orosz csapatok a napokban elfoglalt területek konszolidációja mellett aktív felderítést végeznek az ellenséges pozíciók irányába. Az ukrán parancsnokság válaszul újabb erősítést vezényelt a térségbe Orehov megtartása érdekében.

▪️Szombat este folyamán ukrán HIMARS támadás érte a luganszki Sztahanov települést. Az incidens során egy gépipari szakközépiskola, valamint ipari és adminisztratív épületek szenvedtek károkat, ám a civil lakosság körében személyi sérülés nem történt.

▪️A Kurszki területen fekvő Tyotkino településen ukrán dróntámadás ért egy malomépületet. Az akció viszont sikertelenül zárult, mivel a robbanótest nem találta el a kijelölt célpontját, így sem személyi sérülés, sem anyagi kár nem keletkezett.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.