//Finnország is küldene katonákat?

Finnország is küldene katonákat?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal a hét fontos híreiből tallóztunk. Így beszéltünk a Putyin által aláírt sorozáról, a lengyel és román célpontok elleni lehetséges támadásról, és a finn külügyminiszter nyilatkozatáról. De mindegyik hír kapcsán arról is, hogy miért hiszterizál a sajtó.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a tavaszi rutinszerű sorozási kampányt elrendelő rendeletet, amelyben 150 ezer állampolgárt hívnak be a kötelező katonai szolgálatra. Oroszországban ugyanis minden férfi 18 éves korától köteles egyéves katonai szolgálatot vagy ezzel egyenértékű képzést teljesíteni a felsőoktatásban. Júliusban az orosz parlament alsóháza megszavazta, hogy a férfiak besorozási korhatárát 27-ről 30 évre emeljék. Az új jogszabály 2024. január 1-jén lépett hatályba. Van-e ennek a sorozásnak köze a háborúhoz? Mehetnek-e a frontra sorkatonák? Közben Elina Valtonen finn külügyminiszter a Financial Timesnak arról beszélt, hogy nem kizárt a nyugati csapatok Ukrajnába küldése. Mint fogalmazott, most nincs itt az ideje, hogy csapatokat küldjünk (Ukrajnába. – a szerk.), és ebben a szakaszban nem is akarunk erről beszélni. De hosszú távon természetesen semmit sem szabad kizárni. De miért beszél erről a miniszter, ha maga is azt mondja, hogy most nincs ideje csapatokat küldeni Ukrajnába? Miért erősödött fel ennyire Finnország hangja? Kik csatlakoztak a Macron által felvetett gondolathoz? Van-e ennek realitása, avagy mindez csak az információs háború része? Mint ahogy azt is ide soroljuk, hogy Oroszország lengyel és román célpontokat bombázhat, amennyiben innen indulnak majd bevetésre F-16-osok? Miért az egyre több szenzációhajhász hír? Mi ebben a média felelőssége?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #Moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #Moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.