//Feltűntek az orosz siklóbombák

Feltűntek az orosz siklóbombák

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Küszöbön az ukrán ellentámadás? Meddig tarthatja még magát Bahmut? Mik lehetnek az ukrán válaszlépések? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború április 5-i eseményeiről.

▪️A határmenti Brjanszki területen fekvő Butovszk település térségében egy A-22 típusú ukrán ultrakönnyű civil repülőgép kényszerleszállást hajtott végre. Az orosz hatóságok a pilótát elfogták, akinél egy Kalasnyikov gépkarbélyt, lőszereket, valamint egy lövedékálló mellényt találtak.

▪️Az incidenst megelőzően szintén a Brjanszki terület Szuzemszkij járásában egy civil objektumot ért ukrán dróntámadás. A robbanás következtében egy személy megsérült.

▪️Bahmuttól/Artyomovszktól északnyugatra az orosz rohamcsapatok megközelítették a szomszédos Bogdanovka előváros külterületeit. Amennyiben a település orosz kézre kerül, úgy az ukrán védelem egy jelentős logisztikai útvonaltól esik el.

▪️Bahmuton belül az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai folytatják offenzívájukat a városközpont térségében. A város déli részén található Bahmut-1 vasútállomás, valamint a központi kórházt övező lakóövezet szintén orosz ellenőrzés alá került.

▪️Az orosz Légi-Kozmikus Erők – VKSz – újfent nagy intenzitású támadásokat hajt végre az ugledari ukrán védelem állásai ellen. A támadások során Moszkva nagy arányban alkalmazza a már meglévő gravitációs bombák átalaktásából származó UMPK típusú precíziós szárnyasbombákat.

▪️Az ukrán haderő ismét újraindította támadásait a zaporozsjei atomerőmű ellen. Az Energodar térségébe települt orosz elektronikai zavaró egységeknek két beérkező lengyel gyártású drónt sikerült elfogniuk.

▪️Herszon térségében az ukrán haderő tüzérségi támadásokat hajtott végre a Dnyeper bal partján fekvő, orosz ellenőrzésű területek ellen. Többek közt Krinki, Peszcsanovka és Aljoska településeket érte találat, ám szerencsére személyi sérülés nem történt.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.