//Egyelőre óvatos az orosz parancsnokság

Egyelőre óvatos az orosz parancsnokság

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális orosz offenzíva? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Szoledar után Bahmut következik vagy Zaporozsjénál fordul támadásba Moszkva? Várható-e ukrán ellentámadás? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború január 25-i eseményeiről.

▪️A kupjanszki front mentén továbbra is főképp helyi jelentőségű pozícióharcok zajlanak. Az ukrán haderő Dvurecsnaja település közelében vont össze nagyobb mennyiségű tartalékot és alakított ki megerősített állásokat. Válaszul az orosz fél folyamatosan tüzérségi tűz alatt tartja az ukrán pozíciókat.

▪️A luganszki front egyik kulcspontját jelentő Kremennaja településtől délnyugatra az orosz haderő a környező erdős területek megtisztítását folytatja az ellenséges felderítő, illetve diverzáns alakulatok felszámolása céljából. A Donyec folyó jobb partja feletti ellenőrzés stabilizálása lehetővé teszi a szükséges taktikai előny megszerzését a Kremennaja környéki arcvonal mentén.

▪️Folytatódik az Ugledar elleni orosz offenzíva, a távol-keleti tengerészgyalogos alakulatok fokozatosan közelítik meg magát a települést. Az offenzívát a Donyecki népi milícia „Kaszkad” elnevezésű tüzérségi ütege segíti, amely folyamatosan tűz alatt tartja azokat az ugledari magasépületeket, amelyekbe az ukrán haderő beásta magát.

A videó megjelenése óta eltelt időszakban érkeztek olyan információk, amelyek alapján az Ugeldart Pokrovszkoje településsel összekötő autóút Ugledar környéki szakaszai is orosz ellenőrzés alá kerültek.

▪️A zaporozsjei front mentén az orosz haderő folytatja helyi jelentőségű offenzíváját az ukrán védelmi állások ellen. A Guljajpoljetól keletre fekvő Cservovoje és Malinovka falvak térségében több ukrán megerősített állás is orosz kézre került.

▪️Az Orehov-Kamenszkoje vonal mentén az orosz tüzérség rakéta-sorozatvetőkkel, illetve csöves tüzérséggel tartja tűz alatt az ukrán állásokat. Az orosz parancsnokság a várható magas veszteségek következtében egyelőre még nem kívánja megindítani az említett vonal elleni frontális offenzívát, helyette a tüzérségi előkészítést preferálja.

▪️Az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai folytatják a behmuti/artyomovszki ukrán védelem szisztematikus felszámolását. A lényegében erőddé átalakított helyi húsüzem környezetében erőteljes utcai harcok folynak.

▪️Az ukrán haderő tovább folytatja a donbasszi infrastruktúra és lakóövezetek elleni tüzérségi támadásokat. Egy transzformátor alállomást ért találat következtében Gorlovka mellett a szomszédos települések is hosszabb ideig áram nélkül maradtak, valamint az incidensben három polgári személy sérült meg.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.