//Dróntámadás a Kreml ellen
moszkvaterplusz #moszkvater

Dróntámadás a Kreml ellen

MEGOSZTÁS

A MoszkvatérPlusz műsorában Stier Gábor, a Moszkvater.com alapító főszerkesztője a portál írásaiból szemlézett, kommentálta az aktuális híreket, és beszélt arról is, ami a hírekből kimarad. Ezúttal is a körülöttünk felfordult világról beszélgettünk, megállapítva, hogy nemcsak a természet, de a világrend is újjáéled. Történelmet élünk! Olyannyira, hogy egy drámai és megdöbbentő hírrel, a Kreml ellen intézett ukrán drón támadással kellett kezdenünk. S hogy miért drámai, mert egy atomhatalom szíve elleni akcióról van szó. De beszéltünk arról is, hogy minden viszonylagos, így az elmúlt években nem is Ukrajnában szedte a legtöbb áldozatot a háború. De ha már a viszonylagosság szóba jött, idéztem Noam Chomskyt, aki szerint Oroszország most emberségesebb módon harcol, mint az Egyesült Államok tette azt Irakban. Aztán szó volt a Wagner vezér Prigozsin meglehetősen furcsa nyilatkozatáról, a lehetséges ellentámadásról, a NATO jövőjéről, megemlékeztünk a 2014-es odesszai mászárlásról is.

Itt a tavasz, éled a remény, újjáéled a természet. Ám ha körültekintek a világban, akkor a szomszédban dúló háború miatt azért nehéz optimistának lennem. Pedig higgyék el, erre is van ok. Hogy a szakterületemről hozzak egy példát, átalakul, ha úgy tetszik, újjáéled a világrend. Ez persze jelenleg rengeteg bizonytalansággal, feszültséggel, s igen, háborúkkal jár. Történelmet élünk, s ha megéljük, bizony lesz mire emlékeznünk! Ne is mondják, ismerem a régi kínai átkot – Élj érdekes időkben! -, de te azt mondod, hogy rohadt egy élet ez a mai, míg én azt, hogy érdekes idők.

De mielőtt mindenkit végleg letaglózna az Ukrajnában dúló háború elhúzódása, kilátástalansága, és a körülötte tomboló szurkolás és cinizmus, hadd emlékeztessem Önöket arra, hogy minden viszonylagos. Nem Ukrajnában dúlt például közelmúlt a legvéresebb háború. Mit gondolnak, hol? Miért gondolja világhírű nyelvész és publicista Noam Chomskyt, hogy Oroszország most – ha lehet ilyet mondani, mert mégis csak háború dúl – emberségesebb módon harcol, mint az Egyesült Államok tette azt Irakban? Miért mond nagyokat Jevgenyij Prigozsin? Tényleg zsarol a Wagner parancsnoka? A Kreml ellen vagy a Kreml kegyeiért harcolnak az orosz hatalom körüli erőcsoportok? Miért nem tartja a méltóság forradalma részének Kijev az odesszai tragédiát? Miért nem vizsgálták ki máig a történteket? S ami a legfontosabb, milyen drón esett a Kremlre? Ki lőtte ki, és mit kockáztat ezzel? Tényleg veszélyeztetheti egy ilyen akció az elnök életét? Miért nem veszélyeztet ez a diverzáns akció a május 9-diki parádét?

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában kedden és pénteken érhető el az UltrahangPlusz csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is. Iratkozzanak fel az UltrahangPlusz csatornára, hallgassák a MoszkvatérPluszt, valamint olvassák és kövessék a moszkvatér.com portált.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.