//Csendben arat a halál Oroszországban
„A cél a 80 százalékos átoltottság, de már annak is nagyon örülnének, ha a 60 százalékot elérné” #moszkvater

Csendben arat a halál Oroszországban

MEGOSZTÁS

A járványban megfertőződöttek növekedésének aránya naponta újabb és újabb csúcsokat dönt. A népesség fogyása hosszú ideje nem volt akkora, mint az idén várható. Az egymilliós fogyás a békeidőket tekintve rekordnak számít, ami már nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel. Oroszországban ennek ellenére olyan csend van, mintha mi sem történt volna. Különösebb felhajtás nélkül, egykedvűen ássák a sírokat.

„A cél a 80 százalékos átoltottság, de már annak is nagyon örülnének, ha a 60 százalékot elérné” #moszkvater
„A cél a 80 százalékos átoltottság, de már annak is nagyon örülnének, ha a 60 százalékot elérné”
Fotó:EUROPRESS/Alexandr Kryazhev/Sputnik/AFP

Az új fertőzöttek száma soha nem volt ilyen magas. Lassan már átlépi a napi 35 ezret, összesen pedig eléri a 8 milliót. A napi növekmény 0,43 százalék, az új esetek 8,5 százaléka volt tünetmentes. A halálozás is csúcsokat dönt.

„Már napi ezer felett is volt, az elmúlt héten pedig mintegy 6 ezren haltak meg. A nem véglegesített halálozási ráta 2,79 százalék. Ezzel Oroszország világelső”

A járvány kezdete óta több mint 200 millió, az elmúlt héten naponta több mint  650 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 1 675 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. A Covid-19 elleni vakcina első komponensét 51 018 767-en, mindkettőt pedig 47 558 639-en kapták meg. Ezzel a kollektív immunitás aránya 45 százalékos.

„A cél a 80 százalékos átoltottság, de már annak is nagyon örülnének, ha a 60 százalékot elérné”

Ugyan egyes ellenzéki politikusok, és Telegram csatornák már egyre hangosabban beszélnek az oltási kampány csődjéről, valójában azonban mély csend uralkodik az országban. A hatalom továbbra is mindenkit felszólít arra, hogy legyen felelősségteljes és oltassa be magát, ehhez azonban gyorsan hozzáteszik, hogy újabb zárás nem lesz. Ez ugyanis nemcsak gazdasági, de politikai kérdés is. Éppen ezért a járvány kezelését a Kreml ezúttal is kormányzói szintre delegálta, és széttárja a kezét, ha a lakosság háborog amiatt, hogy lopakodó módon, ágazatonként, ám gyakorlatilag az élet minden területére kiterjedően mind több régióban vezetik be a kötelező oltást.

„A hatalom úgy tesz, mintha minden rendben lenne, pedig a helyzet minden eddiginél rosszabb. Miközben a világban azért összességében a negyedik hullám ellenére is inkább javul a helyzet”

Hogy milyen tragikus a helyzet, azt a számok egyértelműen mutatják. A második hullám csúcsán, 2020 december elején kovidban egy nap valamivel kevesebb, mint 600 beteg halt meg, ezt megelőzően tavasszal, a szigorú karantén bevezetése idején pedig a halálozás napi 300 körül ingadozott. A mai számok kétszer, illetve háromszor nagyobbak, mégsem kongatja meg senki a vészharangot. A hatóságok azzal magyarázzák a fertőzések drámai növekedését, hogy több tesztet végeznek, a lakosság pedig nem akarja magát beoltatni. Mindegyik magyarázatban van igazság, Oroszország azonban nem ettől világelső a napi halálozást tekintve. Maszkot még a politikusok is egyre ritkábban hordanak, a szociális távolságról pedig már mindenki végképp elfeledkezett. Belefáradt a társadalom a járványba és a szigorításokba. Közben a delta vírus már a fiatalok és a gyerekek között is szedi az áldozatait.

„A fertőzések megugrását nemcsak a jóval agresszívebb delta vírus, hanem a hatóságok közömbössége, a probléma szőnyeg alá söprése is magyarázza. Az ezer körüli napi halálozás ugyanis sokszorosa a világ átlagának, és két-háromszorosa e kétes dobogó másik két fokán állókénak”

Mindez a javuló globális mutatók mellett. Az európai országok többségében tavaly még a megbetegedettek 10-14 százaléka meghalt, addig például a 83 milliós Németországban a napi elhalálozás most éppen 10, de az elmúlt időszakban a százat meg sem közelítette, Olaszországban pedig 24.

De a halálozások száma és a népesség fogyás a kovid nélkül is tragikus. A Roszsztat adatai alapján az idei év első nyolc hónapjában a természetes fogyás majdnem 600 ezer volt, míg a tavalyi év hasonló időszakában „csak” 347 ezer. Az összes halálozás a tavalyi első nyolc hónap 1,285 milliójához képest most 1,523 millió volt, miközben a születések száma 10 ezerrel csökkent.

„Míg tavaly a népesség fogyás 702 ezer volt, addig idén ez a szám egymillió körül várható. Ez pedig rekordnak számít 1945 óta. Ez pedig már messze nem magyarázható egyedül a koviddal. Ebben közrejátszik a romló életszínvonal, az egyre nagyobb szegénység, emiatt ugyanis egyre kevesebben vállalnak gyereket. Nem kell e romló demográfiai adatokhoz a családot háttérbe szorító nyugati tendenciák beszivárgása sem”

Ha az elmúlt 12 hónapot vesszük, akkor ez az egymilliós fogyás már most megvan, figyelmeztet Alekszej Raksa, a statisztikai hivatal volt tanácsadója. Mint megállapítja, a népesség fogyás a 2010-es évek elejére különböző intézkedések következtében megállt, néhány éve azonban újra meglódult, és lassan már a háborús időszakokat idézi. Közben a két kovid év alatt az átlagos életkor is a tíz évvel ezelőtti szintre esett vissza. A szakértő szerint Oroszország kettős csapdában van. A születések száma, mint a fejlett világban, míg a halálozási arány a fejlődő országokénak felel meg.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.