//Búcsú az Egységes Oroszországtól?
Szergej Kirijenko és Vlagyimir Putyin #moszkvater

Búcsú az Egységes Oroszországtól?

MEGOSZTÁS

A szociális helyzet romlásával egyre nagyobb bajban az orosz hatalmi párt, amelynek már a jövője is kérdéses

Szergej Kirijenko és Vlagyimir Putyin #moszkvater
Szergej Kirijenko és Vlagyimir Putyin
Fotó:EUROPRESS/AFP/Michael Klimentyev/Sputnik

Kiegyenlítődött az orosz hatalmi párt támogatóinak és ellenzőinek az aránya. Ez abból a friss felméréséből derül ki, amelyet a Levada Központ az Egységes Oroszország hétvégi kongresszusa előtt készített. Az államtól független szociológiai intézet közvélemény-kutatása alapján a megkérdezettek 47 százaléka vélekedik pozitívan, míg 44 negatívan a hatalom pártjáról. Moszkvában a helyzet ennél is rosszabb, hiszen mindössze 37 százalék látja jónak a „jegyinorosszok” tevékenységét, míg 55 százalék elítélően vélekedik a pártról. A falusi népesség körében az arányok éppen fordítottak, hiszen 52 százalék a párt mellett, míg 40 vele szemben áll. Az elnök tevékenységét továbbra is támogatók körében az Egységes Oroszországot pozitívan megítélők aránya 65 százalék, míg a Vlagyimir Putyinnal is elégedetlenek között a hatalmi pártot is elutasítja 83 százalék.

„Az állami szociológiai intézet, a VCIOM mérése sem megnyugtató, hiszen a kongresszusra publikált közvélemény-kutatás alapján az Egységes Oroszország választói támogatottsága 35,4 százalék, 10 százalékkal alacsonyabb, mint a nyár elején volt”

A problémák már a szeptemberi helyi választásokon érződtek, hiszen a párt ugyan majdnem mindenütt győzött, ám olyan régiókban, mint Hakaszija vagy a habarovszki terület a választók bárkire készek voltak szavazni, csak nem az Egységes Oroszország jelöltjére. A kormányzó választásokon négy helyen kapott ki az Egységes Oroszország, míg három régióban kommunisták megelőzték a pártlistán. A párt támogatottsága azóta esik, pedig a választási eredmények miatt hét régióban is leváltották a helyi vezetőit, s elérte az eddigi legalacsonyabb, 2007-es szintet. Ráadásul most Vlagyimir Putyin sem tudja kirántani a „jegyinorosszokat” a bajból, mert az ő népszerűsége is a negatív csúcs közelében van.

A hatalom közelében lévők népszerűségét még a nyugdíjkorhatár emelésének nyár eleji bejelentése törte meg. Igaz, az Egységes Oroszország támogatottsága az általános helyzet romlásával már korábban gyengülni kezdett. Mint a felmérés készítő szociológiai intézet vezetője Lev Gudkov megjegyezte, a „jegyinorosszok” mutatói már jó ideje lassan, de biztosan romlanak, s amennyiben a szociális-gazdasági kilátások nem javulnak, a párt támogatottsága sem fog növekedni.

„Mindez az aktuális, a párt népszerűségére közvetlenül kivetítődő problémák mellett az Egységes Oroszország elfáradásáról is árulkodik”

Ezzel összhangban már régóta hallatszanak olyan hangok, amelyek szerint az elnöki adminisztráció Szergej Kirijenkóhoz kötődő köre a következő választásoknak már nem az Egységes Oroszországgal futna neki. Ám, hogy az új erő hogy nézne ki és kik vezetnék, arról egyelőre inkább csak találgatások folynak. Az minden esetre látszik, hogy a hatalmi párt megújítására tett kísérletek eddig eredménytelenek voltak. A „jegyinorosszok” ennek ellenére abban bizakodnak, hogy a párt kap még egy esélyt. Akárcsak a szintén komoly problémákkal küszködő Összoroszországi Népfront, amelynek legutóbbi kongresszusán megújították a vezetőségét.  Olyan vélemények is vannak, amelyek szerint az elnöki adminisztráció helyettes vezetője csak azért fenyeget egy új párt megjelenésével, hogy végképp a „jegyinorosszok” értésére adja, már nem elődjéhez, a duma jelenlegi elnökéhez kell igazodniuk. Vjacseszlav Vologyin minden esetre az Egységes Oroszország kongresszusa idején Iránban tárgyal, ami jelzés értékű.

A párt egyetlen esélye a fennmaradásra, ha teljes egészében Kirijenko veszi kézbe a megújítását, ám ez sem jelent a jövőre nézve százszázalékos garanciát. Kérdés, hogy a sűrűsödő gondok közepette a Kreml vállalja pártrendszer teljes megújítást, avagy a külső fenyegetettség kommunikálásával párhuzamosan inkább megelégszik a lyukak betömködésével. Ebben a kérdésben fontos szerepet játszanak majd a népszerűségi mutatók. Minden esetre Vlagyimir Putyin közelmúltban a pszkovi kolostorban tett látogatásából sokan már azt a következtetést vonták le, hogy az elnök komoly átalakításokra készül. A komoly döntések előtt ugyanis mindig elvonul valamelyik ortodox szent helyre.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.