//Bajnok keze által halt a bajnok
Vlagyimir Szmirnov #moszkvater

Bajnok keze által halt a bajnok

MEGOSZTÁS

A római vívó-világbajnokságon 37 évvel ezelőtt Vlagyimir Szmirnov véres fejjel esett össze, míg a sérülést okozó ellenfele Matthias Behr zokogva omlott össze a páston

Vlagyimir Szmirnov #moszkvater
Vlagyimir Szmirnov
Fotó:EUROPRESS/Sputnik

A szovjet színekben olimpiai és világbajnok ukrán tőr- és párbajtőrvívó Vlagyimir Szmirnov az 1982-es vívó-világbajnokságon szenvedett halálos sérülést. A szintén olimpiai bajnok német Matthias Behrnek eltört a fegyvere, és annak csonkja Szmirnov maszkját átszúrva az agyába hatolt. Az ukrán klasszis azonnal kómába esett, majd 9 nap múlva meghalt a kórházi ágyán.

Tegnap este értek véget Budapesten az olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon az egyéni döntők, és az orosz vívók nem szerepeltek rosszul. Egy arany, két ezüst és egy bronzérem eddig a termésük. Már-már a régi szép időket idézi az eredményességük, mégis ezúttal nem erről szeretnénk megemlékezni.

„Majdnem napra pontosan ezekben a napokban rendezték 37 évvel ezelőtt Rómában a vívó-világbajnokságot, amely egy tragédia miatt maradt meg elsősorban a sportszerető szurkolók emlékezetében”

A férfi tőr csapatversenyét 1982. július 19-én rendezték meg, és az egyik negyeddöntőben a sorsolás összehozta a két legnagyobb esélyest, a mindkét oldalon olimpiai-, világ-, és Európa-bajnokokkal felálló Szovjetuniót és az NSZK-t. Elképesztően szoros volt a csata, amikor két korábbi olimpiai bajnok lépett pástra. A szovjeteknél az ukrán származású Vlagyimir Szmirnov, aki a moszkvai olimpián férfi tőrben arany, míg párbajtőrben bronzérmet szerzett egyéniben, míg tőrcsapatban ezüstérmet. Ugyanakkor ő volt a szám címvédője, míg a németeknél az a Matthias Behr, aki a montreali olimpián és az 1977-es Buenos Aires-i világbajnokságon nyert aranyat csapatban. A német vívó támadott, és a lerohanása végén tisztán talált.

És ekkor bekövetkezett a tragédia, ugyanis

„Behr pengéje eltört, és a lendület továbbvitte a németet, aki a csonkkal átszúrta Szmirnov sisakját, és a szemén keresztül behatolt az agyába”

A szovjet vívó azonnal elterült és kómába esett.

A nézők csak annyit láttak, hogy emberek rohannak segíteni Szmirnovon, míg Behr zokogva omlott össze a páston. Szívmasszázs, lélegeztetés szájon át, míg végre megérkeztek a mentők, és az egyik beszállította a már ekkor kómában lévő vívót a Gemelli-klinikára.

„Borzalmas érzés volt látni, hogy a tőröm letört vége véres. Tudtam, hogy komoly bajt okoztam, hiszen a sisak volt a fej előtti egyetlen védelmi vonal. Azonnal engedélyt adtak nekem, hogy elhagyjam a pástot, hiszen nem is mertem odamenni hozzá. A legrosszabbtól tartottam, de eleinte az fel sem vetődött bennem, hogy akár meg is halhat” – emlékezett vissza egy korábbi interjújában élete egyik legszörnyűbb pillanataira Behr.

Bármilyen furcsa lehet ez bárkinek, de a vb szervezői úgy döntöttek, hogy a szovjet-német negyeddöntőnek a tragédia ellenére folytatódni kell, ugyanakkor engedélyezték, hogy mindkét részről egy-egy tartalék vívjon tovább.

„A szovjet válogatott meg sem állt az aranyéremig – mindenkinek elmondták, hogy Szmirnovért, vagy, ahogy ők mondták, Vologyáért vívtak –, ugyanakkor a németek a szovjet meccs után képtelenek voltak pástra állni”

A klinikáról érkező hírek dermesztőek voltak, hiszen Szmirnov állapota rosszabbodott. Megszűnt a légzése, az agyi működés, és csak a szíve és gépek tartották életben. A sportoló kilenc napig feküdt kómában, majd 4 nappal a világbajnokság befejezését követően állítólag a vívó szüleinek beleegyezésével leállították a gépeket. Amikor Behr meghallotta Szmirnov halálhírét, azonnal abbahagyta a vívást, ám terápiás kezelés miatt visszacsábították a pástra, és képes volt pályafutása legeredményesebb éveit produkálni. Ezüstérmes lett az 1984-es Los Angeles-i és az 1988-as szöuli olimpián tőrcsapatban, valamint előbbin egyéniben is, kétszer lett világbajnok és kétszer vb-ezüstérmes csapatban, valamint egyszer ezüstérmes egyéniben.

„Ám sosem tudott megszabadulni a római vb tragédiájától, és 2009 novemberében hivatalosan is bejelentették, hogy Matthias Behr súlyos depresszióban súlyos depresszióban szenved

„Olimpiai bajnok oltotta ki olimpiai bajnok társa életét. Ha egy junior tornán ott vagyok edzőként és az oroszoknál feltűnik egy Szmirnov nevű vívó, azonnal az eset jut eszembe. De ugyanígy vagyok az élelmiszer boltban is, ha véletlenül megakad a szemem egy Szmirnoff vodkán, akkor önkéntelenül is erre gondolok. Az agyam mindig erre terelődik” – árulta el lelki szenvedéseiről Behr.

Szomorú érdekesség, hogy Szmirnov moszkvai olimpián ezüstérmes csapattársa Vlagyimir Lapickij is hasonló balesetet szenvedett. Egy lengyelországi versenyen egy penge átszúrta a mellkasát és a szíve közelében állt meg, de ő túlélte a sérülést. Az 1982-es tragédiát követően megkezdődött a vívófelszerelések biztonságosabbá tétele. Ám jellemző a korabeli helyzetre, hogy öt évnek el kellett telnie, míg a törésbiztos fejvédőket kötelezővé tették. Szmirnov szülővárosában, az ukrajnai Luganskban (Luhansk) minden évben emlékversenyt rendeznek a tiszteletére.

MEGOSZTÁS