//Bahmut még tartja magát

Bahmut még tartja magát

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális orosz offenzíva? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Szoledar után Bahmut következik vagy Zaporozsjénál fordul támadásba Moszkva? Várható-e ukrán ellentámadás? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború február 2-i eseményeiről.

▪️Az észak-luganszki front mentén Liman térségében az orosz csapatok aktív tüzérségi támogatás mellett támadták a Zsuravka Balka folyó környéki ukrán állásokat. A front délebbi szakaszán az orosz erőknek sikerült áttörniük az ukrán védelmi vonalakat és elfoglalni a Jampolovka település környéki megerősített állásokat.

▪️Ezzel egyidejűleg az orosz csapatok a szomszédos Dubrova térségében is délnyugati irányú ellentámadásba lendültek. A Szerebrjanszkij erdőség környéki heves harcokat követően a nagyobb veszteségeket elszenvedő ukrán védelem visszavonult az előzetesen kialakított tartalék védelmi vonalakba.

▪️Szoledartól északra az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai elfoglalták Nyikolajevka falut, miközben tovább nyomulnak előre a szomszédos Fjodorovka irányába. Az említett települések feletti ellenőrzés megszerzése lehetővé teszi a Wagner számára a szélesebb körű előrenyomulást Szeverszk irányába, valamint a szeverszki ukrán védelem bekerítését dél felől.

▪️Artyomovszk/Bahmut esetében tovább folynak az összecsapások. Az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai a város keleti és déli területei mentén nyomulnak előre, míg az orosz tüzérség a település központi részeit tartja folyamatos tűz alatt.

▪️Egyúttal az orosz csapatok tovább nyomulnak előre a Artyomovszkot Csaszov Jarral összekötő utolsó két ukrán utánpótlási útvonal mentén. A cél Krasznoje, illetve Sztupocski falvak, illetve a Bahmut-Csaszov Jar autóút elfoglalása, amellyel utánpótlás hiányában gyakorlatilag hadászati bekerítésbe kerülne a bahmuti ukrán védelem.

▪️Bár a dél-donbasszi Ugledar térségében némiképp stabilizálódtak a frontvonalak, a helyzet továbbra is feszült. Folyamatosak a tüzérségi tűzzel kísért pozícióharcok, illetve a védelem megerősítése érdekében az ukrán parancsnokság tovább folytatja az újabb csapatok térségbe vezénylését, nem egyszer Luganszk vagy Szlavjanszk irányából.

▪️Ugledarhoz hasonlóan a zaporozsjei front mentén sem tapasztalhatóak nagyobb változások. A harcoló felek továbbra is újabb erősítéseket vezényelnek az érintkezési vonal térségébe. Ellenben folyamatosak a csöves, valamint rakétatüzérséggel végrehajtott tüzérségi párbajok és az aktív felderítés.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.