//Az ostrom folytatódik

Az ostrom folytatódik

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Vajon változást hoz a tavasz beköszönte? Meddig tarthatja még magát Bahmut? Mik lehetnek az ukrán válaszlépések? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború március 10-i eseményeiről.

▪️Szlavjanszkban az orosz haderő sikeresen csapást mért az egykori magasfeszültségű szigetelőanyagokat gyártó üzem épületére. Helyi jelentések szerint az egykori üzemcsarnokot az ukrán parancsnokság lőszerraktárként használta.

▪️Bahmut/Artyomovszk esetében az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai északi irányból behatoltak a helyi színesfémfeldolgozó üzem – AZOM – területére. Jelenleg a harcok az ipartelepen zajlanak, ám orosz részről az ostromot megnehezíti az AZOM-hoz tartozó kiterjedt alagútrendszer, valamint az üzem Azovsztalhoz hasonló kialakítása.

▪️A Kelet-Bahmut feletti teljes ellenőrzés megszerzését követően az orosz csapatok megkezdték a frissen elfoglalt területeken ragadt civil lakosság evakuációját. A harcok jelenleg a város nyugati szektoraiban zajlanak folyamatos tüzérségi támogatás mellett.

▪️Donyeck Marjinka elővárosában az orosz gépesített gyalogságnak sikerült kedvezőbb pozíciókat elfoglalnia a Druzsba sugárút mentén fekvő magasépületek romjai közt. Mindezek mellett Marjinka esetében az orosz haderő főbb támadási irányait továbbra is a város körüli északi és déli külterületek jelentik.

▪️Az ukrán haderő ismét újrakezdte az Energodar, illetve a szomszédos zaporozsjei atomerőmű elleni tüzérségi támadásokat. Az ipari zóna és a folyópart térségében legalább hét becsapódást észleltek a helyi hatóságok.

▪️Az ukrán haderő tovább folytatja a Belgorodi terület határmenti települései elleni tüzérségi belövéseket. Legutóbb Jasznije Zori falvat érte támadás, ahol egy mezőgazdasági üzem, illetve egy civil személy sérült meg.

▪️A Brjanszki terület esetében több tüzérségi találat érte a Pogarszkij járásban fekvő Belevica települést. Utóbbi esetben szerencsére személyi sérülés nem történt és anyagi kár sem keletkezett.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.