//Az Európai Unió és Ázsia viszonya
Eurázsia 2024-5 #moszkvater

Az Európai Unió és Ázsia viszonya

MEGOSZTÁS

A közelgő európai parlamenti választásokra, valamint a magyar uniós soros elnökségre készülve az Európai Unió és Ázsia kapcsolataira összpontosít az Eurázsia legfrissebb száma, a címlapon Bóka János uniós ügyekért felelős miniszterrel. A magazinban olvasható interjú Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökével, geopolitikai és gazdasági kérdéseket pedig olyan neves kutatóintézetek szakértői vizsgálják, mint a Danube Institute, a Makronóm Intézet, vagy a XXI. Század Intézet.

Eurázsia 2024-5 #moszkvaterHatározott célokkal készül a magyar kormány hazánk közelgő uniós soros elnökségére. Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a magazinnak elmondta, a központi prioritás Európa  versenyképességének helyreállítása. A tárcavezető arról is beszélt az Eurázsiának, milyen viszonyra kell törekedni Kínával és más ázsiai országokkal.

„Nagy jövő előtt álló barátság”

A kirgiz-magyar kapcsolatok dinamikusan fejlődnek a barátság, a kölcsönös tisztelet és támogatás alapján, és népünk közös javát célozzák – hangsúlyozza az Eurázsia olvasóinak írt köszöntőjében Kirgizisztán magyarországi nagykövete, Talantbek Kuscsubekov.

„Csődöt mondott a szankciópolitika”

Ma már egyértelműen kijelenthető, a szankciók nem vitték csődbe Oroszországot, és jelentősebb károkat sem okoztak a gazdaságának. Sőt, úgy tűnik, az európai gazdaságok jobban megszenvedhették a saját maguk által bevezetett intézkedéseket – állapítja meg Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója.

„Verseny és együttműködés”

A jelenlegi komplex geopolitikai rendszerben együttműködés nélkül szinte elképzelhetetlen a fejlődés, főképp, ha figyelembe vesszük a 21. század legfőbb hajtóerőit, a zöld átállást és a fenntarthatósági célokat is nagyban szolgáló digitalizációt – írja Horváth Marcell, a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója.

Magyarországnak vonzó befektetési célpontnak kell a világgazdaság kulcsszereplői számára – hangsúlyozta az Eurázsiának Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. A fideszes politikust Európa versenyképességéről és az amerikai elnökválasztásról is kérdeztük.

„Jó motorba rossz üzemanyagot”

Ahogyan az Európai Unió egészét, úgy a német kormányt is megosztja, hogyan viszonyuljon a gazdaságilag egyre erősödő Kínához – Kecskés Bálint, a Makronóm Intézet elemzőjének írása.

„Hogyan látja Kína és az Európai Unió a jövőt?”

– teszi fel a kérdést Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója.

„Kiszabadítani Európát a saját csapdájából”

– László András külpolitikai szakértő, a Fidesz EP-képviselőjelöltjének írása.

Medúzasaláta, tengeri uborka, pekingi kacsa – az Eurázsia bemutatja Budapest egyik legendás kínai éttermét, a Taiwant.

A magazin legújabb száma elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.