//Az elsődleges célpont Odessza

Az elsődleges célpont Odessza

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az ukrán ellentámadás? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Át tudja-e törni Kijev az orosz védelmi vonalakat? Esetleg Moszkva indít támadást Harkovnál? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború július 21-i eseményeiről.

▪️A gabonaszállítási megállapodás felmondását követően az orosz haderő tovább folytatja az odesszai katonai infrastruktúra elleni támadásokat. A legutóbbi akció során többek közt Zatoka térségét, illetve az ottani katonai létesítményeket érte találat. Maga a zatokai vasúti híd minimális károkat szenvedett el.

▪️Kupjanszk térségében az orosz csapatok folytatják ellenőrzési zónájuk kiszélesítését Liman Pervij település térségében. Molcsanovo vasútállomás elfoglalását követően a harcok a településhez tartozó déli és nyugati külterületeken folytatódtak.

▪️Bahmuttól délre, Kelscsejevka térségében az ukrán haderőnek az elszenvedett jelentős személyi veszteségek ellenére ismét sikerült elfoglalnia számos környékbeli magaslatot. A nehéz harctéri helyzet ellenére az orosz védelem egyelőre képes biztosítani a meglévő védelmi vonalait.

▪️Ugledar térségében az ukrán haderő ismét támadást indított a településtől délkeletre fekvő Vlagyimirovka falu irányába. A koncentrált orosz tüzérségi és páncéltörő válaszcsapást követően az ukrán csapatok jelentős veszteségek elszenvedése mellett visszavonultak kiindulási pozícióikba.

▪️A zaporozsjei front mentén az ukrán haderő továbbra is kisebb rohamcsapatok bevetésével probálja meg az orosz védelmet áttörni Rabotyino és Pjatyihatki települések térségében. Egyúttal az elmúlt időszakban az ukrán légierő alakulatai is megnövelték aktivitásukat a front közelében.

▪️Továbbra is feszült a helyzet a herszoni front mentén, ahol az ukrán parancsnokság csapatösszevonást kíván végrehajtani a Dnyeper torkolatában fekvő kisebb szigeteken. Az orosz csapatok folyamatosan azonosítják és tűz alatt tartják a partraszálló ukrán egységeket.

▪️Az ukrán haderő folytatja a Donyecki agglomeráció elleni tüzérségi belövéseit. Többek közt találat érte Donyeck mellett Gorlovka, Jaszinovata és Sztaromihajlovka lakónegyedeit. A támadásokban egy ember sérült meg.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.