//A VDV védi a bahmuti szárnyakat

A VDV védi a bahmuti szárnyakat

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Küszöbön az ukrán ellentámadás? Meddig tarthatja még magát Bahmut? Mik lehetnek az ukrán válaszlépések? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború április 12-i eseményeiről.

▪️Kremennajától délre az orosz légideszant erők – VDV – csöves és rakétatüzérségi támogatás mellett indítottak támadást a környező erdős területek ellen. A művelet következtében több ukrán megerősített állást sikerült megsemmisíteni.

▪️A szoledari front mentén a Wagner katonai magánvállalat valamint az orosz reguláris haderő közti együttműködés részeként a légideszant erők vették át a bahmuti szárnyak, illetve a környező területek feletti ellenőrzést. Ezzel párhuzamosan a Wagner csapatait a Bahmuton belüli ostromhoz csoportosítja át, akárcsak történt az Szoledar esetében.

▪️Bahmut/Artyomovszk északi negyedeiben az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai folytatják előrenyomulásukat a Bahmut-2 vasútállomás irányába. A művelet részeként sikerült a szomszédos, megerősített állásként használt gebonasilót is elfoglalnia a Wagner erőinek.

▪️Bahmut központjában heves utcai harcok folynak, a Wagner rohamcsapatainak sikerült a frontvonalat a Május 9 utca irányába eltolniuk.

▪️Bahmuthoz hasonlóan a Donyeck elővárosát képező Marjinka esetében is heves utcai harcok zajlanak a városközpont térségében. A nehéztechnikával megtámogatott orosz gépesített gyalogság egységei a harckocsik által nyújtott fedezet mellett folytatják lassú előrenyomulásukat, felszámolva az ukrán védelem objektumait.

▪️A zaporozsjei és herszoni frontok esetében a várható ukrán ellentámadás előkészítésének megzavarása érdekében több orosz precíziós légicsapás érte az Orehov és Beriszlav településen található ukrán fegyverraktárakat.

▪️Tovább folytatódtak a határmenti Belgorodi terület elleni ukrán tüzérségi belövések. A legutóbbi támadás következményeként Novosztrojevka-Vtoraja és Sztarij Hutor településeken sérültek meg lakóházak, valamint egy helyi lakos.

▪️Belgorodhoz hasonlóan az ukrán belövések Donyeck esetében is folytatódtak. A Kujbisev és Petrov kerületek mellett a szomszédos Vlagyimirovka civil infrastruktúráját is találat érte, amely során egy személy szenvedett sérüléseket.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.