//A harcokat az időjárás hátráltatja

A harcokat az időjárás hátráltatja

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Küszöbön az ukrán ellentámadás? Meddig tarthatja még magát Bahmut? Mik lehetnek az ukrán válaszlépések? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború március 30-i eseményeiről.

▪️Bahmut/Artyomovszk északi negyedeiben az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai folytatják az AZOM színesfém-feldolgozó üzem körüli ellenőrzési zóna kiszélesítését. A jelenlegi helyzet szerint a központi stadion környéki Szeliscse, illetve az iparterületet övező lakónegyedekben folynak harcok.

▪️A bahmuti városháza, valamint a központi piac környékén is heves utcai harcok dúlnak. Az elmúlt napokban a Wagner rohamcsapatai fokozták támadásaik intenzitását Bahmut bekerítése helyett a központi negyedek megtisztítására helyezve a hangsúlyt.

▪️Bahmut déli, Szobacsovka és Bugyonovka negyedei teljesen orosz ellenőrzés latt állnak. Az érintkezési vonal északabbra, a Vodokanal negyed, valamint a Sirokaja és Mariupolszkaja utcák irányába tolódott el.

▪️A romló időjárási körülmények ellenére az orosz haderő folytatja az Avgyejevka környéki offenzíváját. Az elsődleges célt a Novobahmutovka településtől délre fekvő erdősávban található ukrán megerősített állások felszámolása képezi.

▪️Marjinka esetében az orosz gépesített gyalogság egységeinek több hónapnyi harcot követően sikerült elfoglalniuk az egyik helyi adminisztratív épületet. Ezzel párhuzamosan a Druzsba sugárúttol nyugatra az orosz ellenőrzési zóna szintén kiszélesítésre került, rontva az ukrán védelem pozícióit.

▪️Az ukrán haderő tovább folytatja a donyecki agglomeráció elleni tüzérségi támadásait. Találat érte Jaszinovata egyik javítóüzemét, a gorlovkai helyi adminisztráció épületét, valamint számos civil létesítményt Donyecken belül.

▪️Az ukrán haderő legalább négy HIMARS rakétatüzérséghez tartozó rakétából álló támadást indított a Luganszki Népköztársaság területén fekvő Troickoje település ellen. Az eset következtében a központi kórházon túl lakóépületek és egy üzlethelyiség is megsérült. Az incidensben egy ember meghalt, további 14 személy szenvedett sérüléseket.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.