//A harcok még mindig Bahmutért folynak

A harcok még mindig Bahmutért folynak

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Mikorra várható az ukrán ellentámadás? Meddig tarthatja még magát Bahmut? Mik lehetnek az ukrán lépések? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború május 10-i eseményeiről.

▪️Orosz légicsapások érték a Csernyogovi terület több ukrán katonai objektumát. Helyi jelentések szerint a célpontok közt üzemanyag és fegyverraktárak szerepeltek.

▪️Az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai folytatják az előrenyomulást Artyomovszk/Bahmut település nyugati negyedeiben. A helyi postahivatal immár orosz kézre került, a harcok jelenleg az „Olimpia” iskola közelében zajlanak. A város területéből kevesebb, mint 2 négyzetkilométert ellenőriznek az ukrán erők.

▪️Válaszul a Wagner Bahmuton belüli előrenyomulására, az ukrán hadvezetés a város körüli szárnyakon igyekszik helyi jellegű ellentámadásokat végrehajtani az orosz műveletek megzavarása érdekében. Klescsejevka térségében egy rövid szakaszon sikerült áttörni az orosz védelemen, ám az nem sokkal rá megállította az ukrán csapatokat.

▪️Kettős dróntámadás érte a Voronyezsi területen fekvő Pogonovo katonai gyakorlótet. A pilóta nélküli eszközök nem érték el kijelölt célpontjaikat, mivel az egyik drónt a légvédelem lőtte le, míg a másikat elektronikai zavarással sikerült földre kényszeríteni.

▪️Voronyezshez hasonlóan a szintén határmenti Kurszki és a Belgorodi területeket is támadta az ukrán haderő. Kurszk esetében Tolmacsevo településen egy légvédelem által elfogott drón roncsai megrongáltak egy helyi gázvezetéket, illetve egy lakóházat.

Belgorod esetében Olhovata településen rongáltak meg polgári objektumokat a lezuhanó roncsok, míg Sebekinóban ukrán tüzérségi belövés következtében egy civil életét vesztette.

▪️A Luganszki Népköztársaság esetében az ukrán haderő HIMARS rakétatüzérséggel támadt civil célpontokat , Sztahanov településen egy nő életét vesztette, míg további három személy megsérült.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.