//A CIA orosz ügynöke
Oleg Szmolenkov háza a virginiai Staffordban, az Egyesült Államokban Fotó:Eric Baradat/AFP #moszkvater

A CIA orosz ügynöke

MEGOSZTÁS

Egy kémügy, amelynek részleteiről sejthetően az induló amerikai választási kampány részeként értesülhetett nyilvánosság

Oleg Szmolenkov háza a virginiai Staffordban, az Egyesült Államokban Fotó:Eric Baradat/AFP #moszkvater
Oleg Szmolenkov háza a virginiai Staffordban, az Egyesült Államokban
Fotó:Eric Baradat/AFP

A hét egyik legnagyobb szenzációja volt, hogy a CNN „leleplezte az amerikai titkosszolgálat legértékesebb orosz kémjét. Nem tévedés, az amerikai hírcsatorna kürtölte világgá, hogy az egykori orosz diplomatát, majd a moszkvai elnöki hivatal volt munkatársát Oleg Szmolenkovot a CIA menekítette ki Oroszországból. Tény, hogy az orosz elnök külpolitikai tanácsadójának Jurij Usakovnak a csapatában öt éven át dolgozó Szmolenkov 2017 nyarán a montenegrói nyaralása során eltűnt. A CNN szerint 2018-ban letelepedett az Egyesült Államokban, a Virginia állambeli Staffordban, majd most a hirtelen megélénkült médiaérdeklődés után ismét eltűnt.

Szó se róla, az ügy ugyancsak zaftos. Mint a kémügyek többsége. S a kérdés ez esetben is több mint a válasz. Így például érthetetlen, hogy miként élhet a saját nevén egy kimenekített ügynök? S ha idáig nem jutottak a nyomára, akkor hollétét miért éppen az amerikai média dobja fel? Ha annyira értékes, akkor miért nem védi és rejti jobban a CIA?

A válasz alighanem a CNN hírének abban a mondatában rejlik, miszerint a rendkívül fontos informátornak köszönhetően szerzett tudomást Washington a 2016-os amerikai választási folyamat befolyásolásának orosz szándékáról, amelyet maga Vlagyimir Putyin orosz elnök döntött el és irányított. S a hab a tortán, állítólag Szmolenkovot azért kellett kimenekíteni, mert félő volt, hogy Trump felelőtlenül kifecsegi az egészet.

Tudjuk, hogy a világ fenekestől felfordult. De ennyire, hogy a CIA már saját elnökét tartja a legnagyobb veszélynek, és újraválasztásának megakadályozására még egyik legértékesebb forrását is feláldozza? Vagy Szmolenkov nem is volt annyira értékes?

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.