//Zserbós palacsintatorta

Zserbós palacsintatorta

MEGOSZTÁS

Bizony sokunkban megdöbbenést keltett, ahogy egyik napról a másikra megállt az élet, ahogy a járványhelyzet világszerte fokozódott. Fenekestül fordult fel körülöttünk minden, érintve az élet összes területét, melybe a háztartás és a konyha is beletartozik.

Kezdjük talán azzal, hogy mindenkinek át kellett gondolnia, milyen élelmiszerkészlettel rendelkezik és lehetőségeihez mérten kiegészítenie azt. Az elkényelmesedett, háborútól mentesen felnőtt társadalmat sokkolta ez az új helyzet. Sokan félelmükben, nagy mennyiségben halmoztak fel élelmiszert.
A emberek hasonlóan cselekedtek a világ minden táján, függetlenül nemzeti hovatartozásuktól: a híradásokból jól követhető, ahogy az érintett országokban megrohamozták a boltokat. Mivel ismeretlen, bizonytalan helyzetről és egy átmeneti időszakról van szó, nehéz meghatározni, hogy milyen készletek felhalmozása indokolt ahhoz, hogy ne kelljen nélkülöznünk semmit, és jól alkalmazkodjunk az új elváráshoz, miszerint minimalizáljuk az emberi érintkezéseink számát.

„Ez a felelős magatartás a háztartás vezetésében is ésszerűséget, erőlelátást és kreativitást igényel”

Az új helyzet azt is magával hozta, hogy az otthoni konyhák nap mit nap „használatba kerültek”, és még a konyhát máskor elkerülők is rákényszerülnek mostanság a főzésre, akik amúgy csak hétvégenként tették ezt. Ez nem is feltétlenül baj, mert a kényszer néha nagyszerű eredményeket produkál.

A főzés és a sütés két külön tudomány, távol áll egymástól. Engem a főzés vonz jobban, a sütésben nem annyira vagyok otthon. De mit csináljon az ember, ha sürgősen szüksége van egy süteményre, netalántán tortára, amit jelenleg nem tud a megszokott forrásból beszerezni és nem csak hogy a tortakészítésben járatlan, de a kamra töltöttsége is határt szab a lehetőségeinek? Jelenleg részleges kijárási tilalom van érvényben és a kedvenc cukrászdánk is zárva van. Mitévők legyünk? Ha egy „kis embernek”, akinek a mosolya mindennél fontosabb, szülinapja van a családban, akkor bizony megerőlteti magát az ember.

„A palacsinta az egyik alapédesség, ami világszerte ismert és nagy népszerűségnek örvend”

Változatos töltelékkel fogyasztható, legyen az édes vagy sós. De ez még nem minden: rétegelt változatából nagyszerű torta rögtönözhető. Talán sokan ismerik, a darált diót és baracklekvárt magában rejtő palacsintatortát, de ezúttal dió híján egy újdonság kerekedett ki (szó szerint) a tortakészítés folyamán. Íme, a zserbós palacsintatorta!

Zserbós palacsintatorta

Hozzávalók:
palacsintatészta, sárgabarack lekvár, holland kakaó, 2 tábla étcsokoládé

Süssünk ki legalább 25-30 palacsintát. Tegyük ezt kicsit vastagabban mint szoktuk, hiszen rétegelni fogjuk azokat. Ha ezzel készen vagyunk, kezdjük el a rétegelést úgy, hogy megkenünk egy palacsintát lekvárral. Érdemes többet tenni a lekvárból, mert a tészta hamar magába szívja azt. A következő palacsintaréteget rárakva, következhet a holland kakaós emelet. Aki édesebben szereti, meg is cukrozhatja a kesernyésebb holland kakaót. És így tovább és tovább… váltogassuk a rétegeket mindaddig, amíg el nem fogynak a palacsinták, vagy el nem értük a kellő méretet.

Lassú tűzön olvasszuk fel a csokoládét. Amikor már folyékony állagú, öntsük a torta tetejére és a lefolyó csokival kenjük körbe a rétegelt palacsintákat. A tetejére szórhatunk még szitán átszórt kakaót, csokireszeléket vagy apróra tört csokoládét, ha a dekorálást fokozni szeretnénk. Finom és esztétikus. És nem utolsó sorban ünnepi. Boldog születésnapot!

MEGOSZTÁS