//Varsó eláll a vétótól?
„Nem véletlen tette fel Twitter üzenetében a kérdést párttársainak az Európai Néppárt lengyel elnöke, Donald Tusk, hogy mit kellene még tennie a Fidesznek ahhoz, hogy mindannyian észrevegyétek, egyszerűen nem illenek a mi családunkhoz” #moszkvater

Varsó eláll a vétótól?

MEGOSZTÁS

Egyre több ponton kapcsolódik össze az elmúlt napokban a lengyel és a magyar politika. Egy héten belül már kétszer tárgyalt az uniós költségvetés megvétózása kapcsán a két miniszterelnök, miközben a kormányzó pártokat egyaránt sújtja a brüsszeli meleg botrány. Így aztán visszaüt Kaczynskiéknak a Chopin állítólagos homoszexualitása kapcsán az EU ellen indított támadása is. S ha ez még nem lenne elég, éppen egy másik lengyel, Donald Tusk akarja kipenderíteni a Fideszt az Európai Néppártból.

„Nem véletlen tette fel Twitter üzenetében a kérdést párttársainak az Európai Néppárt lengyel elnöke, Donald Tusk, hogy mit kellene még tennie a Fidesznek ahhoz, hogy mindannyian észrevegyétek, egyszerűen nem illenek a mi családunkhoz” #moszkvater
„Nem véletlen tette fel Twitter üzenetében a kérdést párttársainak az Európai Néppárt lengyel elnöke, Donald Tusk, hogy mit kellene még tennie a Fidesznek ahhoz, hogy mindannyian észrevegyék, egyszerűen nem illenek a mi családunkhoz”
Fotó:EUROPRESS/Kenzo TRIBOUILLARD/AFP

Egyre magasabbra csapnak a brüsszeli magyar-lengyel vétó hullámai. Folyamatosan egyeztet a soros elnök Angela Merkel, és egy héten belül már kétszer találkozott személyesen a két miniszterelnök is. Nem véletlenül, hiszen Orbán Viktornak és Mateusz Morawieckinek legalább olyan fontos, hogy megoldást találjanak, mint a német kancellárnak. Merkel számára az Európai Unió egységének a megőrzése a fontos, Budapest és Varsó pedig attól tarthat, hogy Brüsszel kihagyhatja a vétózó országokat a helyreállítási alapból. Varsónak emellett még arra is gondolnia kell, hogy középhatalmi ambíciói bánhatják, ha elszámolja magát, és a kelleténél messzebbre megy. S hát azt se felejtsük el, hogy – mint arra a minap Rzeczpospolita is emlékeztetett – a 2004 és 2020 közötti időszakban Lengyelország az Európai Uniótól majdnem 190 milliárd eurót kapott, miközben a közösség büdzséjébe mindössze 61 milliárd eurót fizetett be. Varsó érdekei tehát kezdettől fogva csak részben estek egybe Orbánéval.

 „Ezért aztán nem meglepő, hogy bőszen keresi mindkét oldal a kompromisszumot. Mint ahogy az sem, hogy a jelek szerint Varsó rántja először félre a kormányt, és mint arra brüsszeli tárgyalásai után Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes utalt, bizonyos feltételek mellett – a jogállamisági mechanizmus használatának objektivitását biztosító, a kritériumokat konkretizáló magyarázó nyilatkozat elfogadásával – eláll a vétótól”

Vannak olyan vélemények, hogy a brüsszeli meleg orgia körüli botrány is az Európai Unió és a két nyakas közép-európai ország között harc egyik leágazása. Lehet, hogy a politikusokat lépre csalták, de az is, hogy a lelepleződés és a költségvetés körüli csata időbeli egybeesése csak véletlen. Varsó minden esetre láthatóan megértette, hogy ebből a helyzetből jól nem jöhet ki, így jobb minél előbb kimenekülnie belőle. Ha tudatos akcióról van szó, a két párt akkor sem lepődhetne meg, hiszen aki háborúba megy, annak mindenre fel kell készülnie. Arra is, hogy visszalőnek. De az most lényegében mindegy, hiszen csak azt lehet leleplezni, aki tilos utakon jár. Ezt pedig adott esetben senki sem tagadja. Ráadásul a Fidesznek, bizony vannak hitelességi problémái, képviselőjének érintettsége pedig a nyilvánosság előtt még inkább rávilágít a konzervatív értékek hangos hirdetése a párt tettei között mélyülő szakadékra, az egyre gyakrabban tetten érhető álszent képmutatásra, a romlottságra. Mindez persze sok tekintetben a PiS-re is érvényes, de nem egészen így.

„Nem véletlen tette fel Twitter üzenetében a kérdést párttársainak az Európai Néppárt lengyel elnöke, Donald Tusk, hogy mit kellene még tennie a Fidesznek ahhoz, hogy mindannyian észrevegyék, egyszerűen nem illenek a mi családunkhoz”

A konzervatív pártcsaládot egy éve vezető Tusk , és a kezdetektől fogva erősen kritikus a Fidesszel szemben. Nem titkolja azt sem, hogy ha rajta múlna, a Fidesz már nem lenne a Néppárt tagja. Újabb érvet adnak Tusknak Szájer József botránya és Deutsch Tamásnak a néppárti politikusok elleni durva támadásai.

De bajban van a Fidesz lengyel partnere, a PiS is, amelynek legalább az Európai Néppárttal nem kell viaskodnia, hiszen eleve más frakcióhoz tartozik. Kaczynskiék eleve komoly belpolitikai problémák közepette – az abortusz szigorítása elleni tüntetések, a kormányzó koalíción belül állandósult feszültség – vágtak neki a jogállamisággal összekapcsolt költségvetési vitának, így a párt állítólagos gangbang party érintettsége egyáltalán nem hiányzott. Ugyan a partyk brüsszeli szervezője egyre több ellentmondásba keveredik, és állítólag egy körözött csaló, ám a bulik attól még bulik, és a botrány egyre inkább kezd ráégni nemcsak a magyar, hanem a lengyel kormányzó pártra is. Mert állítólag az ő politikusaik is gyakori vendégei az ilyen partyknak.

„Mindez nem is lenne hír, különösen nem a liberális Brüsszelben, ám azért rendkívül kínos, mert a Fideszhez hasonlóan a PiS is nyíltan melegellenes ideológiát képvisel, és az elmúlt években jelentősen csökkentek a homoszexuálisok jogai az országban”

Az idei elnökválasztási kampányban a párt által támogatott Andrzej Duda például azt mondta, hogy a meleg ideológia veszélyesebb a kommunizmusnál. A kormánypárt elnöke Jaroslaw Kaczynski pedig arról beszélt, hogy a homoszexualitás veszélyt jelent a lengyel identitásra, nemzetre és az egész lengyel állam létére.

„A mostani botrány fényében legalábbis kérdéseket vet fel a PiS Chopin állítólagos homoszexualitása körüli vita kapcsán Brüsszel ellen indított hadjáratára is”

A közelmúltban politikai vitává fajult, hogy egy svájci zenetörténész egy műsorban azt állította, a világhírű lengyel zeneszerző meleg volt. Moritz Weber Chopin levelezésének alapos elemzése során jutott erre a következtetésre. Ezt pedig barátjához, a lengyel Titus Woyczehowskihoz írt szerelmes levelekkel támasztotta alá. A lengyel zenetörténészek viszont azzal érvelnek, hogy Chopin a híres írónő George Sanddal, állt viharos kapcsolatban. Levelezésük csak töredékesen maradt fenn.

„A kormány, az egyház és a sajtó rögtön Chopin védelmére kelt”

Krakkó érseke fenyegető szivárvány pestisről prédikált, Jaroslaw Kaczynski az állam ellenségeinek nevezte a homoszexuális szervezeteket, és összekapcsolta az ügyet a másságot támogató Brüsszel elleni támadásokkal, de még az ellenzéki Gazeta Wyborcza is arról írt, hogy a Nyugat akarja Lengyelországra erőltetni a nagy zeneszerző meleg voltát.

Ebbe a hisztérikus hangulatba robbant bele az orgiákon kábítószert szívó meleg politikusok brüsszeli botránya, amely immár Lengyelországban is egyre inkább felkelti a sajtó érdeklődését. Pedig még csak alig ült el a katolikus egyházon belüli pedofíliáról elkészült, a lengyel egyházat is érintő vatikáni jelentés körüli hangzavar.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.