//Tulajdonost váltott a CSZKA
Jevgenyij Giner #moszkvater

Tulajdonost váltott a CSZKA

MEGOSZTÁS

A Vnyesekonombank vette át a tavalyi év végén az adóssággal küszködő CSZKA Moszkva futballcsapatának üzemeltetését a tulajdonostól, Jevgenyij Ginertől. A csapat részvényeinek a 75 százaléka a Fejlesztési Bank (ВЭБ) tulajdonába került. A váltás oka, hogy a klub nem tudta visszafizetni a banktól hét éve stadionépítésre felvett 240 millió dollárt.

Jevgenyij Giner #moszkvater
Jevgenyij Giner
Fotó:EUROPRESS/Stringer/Sputnik

Hogy ennek az akciónak van-e köze ahhoz, hogy Jevgenyij Ginert decemberben három hónapra eltiltották mindennemű CSZKA-val kapcsolatos dologtól, majd kiderül. A klubelnök az eltiltáson kívül kapott egy egymillió rubeles pénzbüntetést is. Az ok prózai. Nem volt eddig sem titok, hogy Giner nincs kifejezetten baráti viszonyban az Orosz Labdarúgó Szövetség egyik prominensével, a Játékvezetői Testület elnökével, Alekszandr Jegorovval. A klubvezető már többször megvádolta Jegorovot korrupcióval, vesztegetéssel, de az őszi Krasznodar-CSZKA mérkőzés után egyenesen azt mondta neki, hogy nagy szolgálatot tenne az orosz labdarúgásnak, ha Jegorov úr hazamenne és szép csendben fejbe lőné magát.

„Persze, ebből a helyzetből Giner akár még jól is kijöhet. Oroszországban egy futballcsapat üzemeltetése ugyanis keveseknek üzlet”

Inkább a maguk szórakoztatására ölnek a futballba pénzt azok, akik ezt megtehetik. A CSZKA részvényesei titkosak, a pletykák szerint három gazdag, befolyásos ember fektetett a csapat részvényeibe. Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy új tulajdonost keresnek a klubnak, de egyelőre nagy tülekedés nincs. Valószínűleg a Vnyesekonombank majd valamelyik nekik elkötelezett kliensének a nyakába varrja a klubot. Valamit, valamiért.

Ezt látszik bizonyítani az is, hogy ugyan Giner (volt) a főrészvényes, de a klubbal kapcsolatos pénzügyi dolgokat már évek óta nem Giner ellenjegyezte, hanem a klub ügyvezető igazgatója Roman Babajev. Akinek ugyanakkor a tulajdonában sosem volt egyetlen huncut CSZKA részvény sem. Miután maga a CSZKA az egyik „legzártabb” klub, nagyon nehéz belelátni a működésébe és az üzemeltetésébe is. De azzal, hogy a Fejlesztési Bank beavatkozott, semmi nem lett nyitottabb vagy nyilvánosabb.

„Giner majdnem húsz éven át vezette a klubot. Ezalatt nyertek hat bajnokságot, hét kupagyőzelmet, és első orosz csapatként Európa-ligát. Most ugyanebben a kupában a csoportjában az utolsó helyen végzett, és a hazai bajnokságban sem vitézkedik”

CÍMKÉK:
MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.