//Saurma, shawarma, döner-kebab, gyros

Saurma, shawarma, döner-kebab, gyros

MEGOSZTÁS

Sokan leértékelik a fast food ételeket, mert gyorsan, olcsón és szinte bárhol beszerezhetők, és mert nem feltétlenül minőségi alapanyagokból készülnek. De ha házilag készítve gondoljuk újra őket, megőrizhetjük előnyös tulajdonságaikat (hamar elkészíthetőek és pénztárcakímélőek), és lehetőségünk van minőségi hozzávalókból, szép terítéken tálalni azokat.

Hallottak már a saurmáról? És ha úgy kérdezem: döner kebab vagy gyros? Így biztosan ismerősen hangzik! Az eredetileg az Oszmán Birodalomból származó finomságot Törökországban és Azerbajdzsánban, de Németországban is döner kebabként ismerik. A döner kebab törökül forgó sültet jelent. Az étel elnevezése, érdekes módon, régiónként változó. A Közel-Kelet országaiban shawarmaként ismerik. Oroszországban, Kazahsztánban és Türkmenisztánban saurmának hívják. De ha már Oroszország, a péterváriak különcködnek, és az étel arab elnevezését, a shawarmát használják. Nálunk vagy Csehországban pedig görög elnevezése, a gyros terjedt el, ami igen különös, lévén a gyorséttermek, büfék között gyakrabban találunk törököt mint görögöt. A körúti török éttermek étlapján tehát görög elnevezéssel találja szemben magát az éhes vándor.

Mivel a moszkvater.com szakportál gasztronómia rovatában a posztszovjet és balkáni térség, valamint a visegrádi országok ételeinek bemutatása a célunk, ezért a számos változat közül, melyek az egész világon óriási karriert futottak be, a saurmát készítjük el. Kis különbségekkel készülnek az ételek tájegységektől függően. Van, ahol lavas-kenyérbe, pitába teszik, esetleg tortilla lapba tekerik, van, ahol hasábburgonya is kerül bele, és van, ahol a szószokban vagy a felhasznált húsfélékben, annak elkészítési módjában van különbség.

„Az az egy biztos, hogy minden gyors étel csak frissen ízletes!”

Ezért a saurma házhoz rendelése sem szerencsés, ha csak nem a sarkon van a döner kebabos. De ha nem akarunk vagy tudunk kimozdulni egy saurmáért, és mégis azt szeretnénk enni, nem marad más mint házilag elkészíteni. Mivel hazai pályán nem “ipari” mennyiségben gondolkodik az ember, nem lesz szükségünk forgó nyársra, ahogyan az erre specializálódott éttermekben láthatjuk. Forgó nyárs nélkül is finommá varázsolhatjuk húsunkat, majd meglátják! Ami az alapanyagokat illeti, minden hozzávaló megtalálható egy átlagos háztartásban. Talán csak a pita vagy a lavas az, ami mifelénk nem lapul a kenyeres kosarakban. De tartósított csomagolásút vehetünk a nagyobb üzletek valamelyikében, feltéve, ha nem vagyunk olyannyira elszántak, hogy a házi elkészítés mellett döntsünk. Én ezúttal vásároltból készítettem. A saurmához gyakorlatilag bármilyen hús megfelelő. Eredetileg bárányhúsból készül, de marhából, borjúból, sertésből, csirkéből, pulykából is kitűnő. A vegetáriánusokra gondolva, létezik fetasajtos saurma is. Bevallom, én még nem próbáltam. Íme a recept, ahogyan én készítem a saurmát:

Saurma, shawarma, döner-kebab, gyros

Hozzávalók:

Pita kenyér, egy szelet marha hátszín,salátalevél, paradicsom, vöröskáposzta, hagyma, uborka, tzatziki (receptjeink között megtalálják)

Szerintem a saurma otthoni elkészítéshez a marha hátszín a legideálisabb. Könnyen és hamar elkészül és isteni ropogósra sül.

Vágjuk csíkokra a húst, és keverjük be fűszerekkel. Létezik bekevert gyros fűszer is, de én jobban szeretem a fűszereket magam összeválogatni. Egy kevés olívaolajba tettem oregánót, feketeborsot, rozmaringot, köménymagot, paprikát, bazsalikomot és kakukkfűvet. Ezt kevertem a húshoz, amit hagytam úgy 20 percig pihenni.

Csíkokra vágtam a nyers zöldségeket, és külön tálkákba helyeztem azokat. Elkészítettem egy tzatziki salátát, amely ezúttal szószként fog szolgálni. Pontosabban: szószként is. Inkább többet készítettem, hogy a saurma mellé jusson még salátának is. Említettem, hogy országonként különböző szósszal készítik, így Oroszországban majonézzel és ketchuppal fogyasztják. Azzal is finom, sőt tehetnek bele csípős szószt is, bátran.

A húst hirtelen lángon kb. 5 perc alatt készre sütöttem. A pitákat, mivel nem házilag készítettem, hanem előre vásároltam, előmelegített sütőben 5 perc alatt felmelegítettem és ropogósra pirítottam. És ezennel készen is vannak a hozzávalók. Nem marad más mint, megtölteni a pitákat, kinek-kinek az ízlése szerint. Közösségi étkezésnek, családi vendégségben vagy baráti összejövetelen is jó móka, amikor a forró pita, a sült hús, a felvágott zöldségek és a tzatziki szósz az asztalon díszeleg és ki-ki magának készíti el a fogását. Ez a legjobb rész! Az én saurmámban a hús dominált. És az Önökében?

Próbálják ki házilag! Jó étvágyat hozzá!

MEGOSZTÁS