//Részeges tökcsónak

Részeges tökcsónak

MEGOSZTÁS

Gyakran előfordul, hogy az embernek nincs elég ideje a főzésre. Ilyenkor a legtöbben, ha meleg ételben gondolkodnak, valami tésztafélét dobnak össze sebtében.

Ha hasonlóan egyszerű, de mégis egészséges ételt szeretnénk enni, akkor a tökfélék ideálisak lehetnek. Az úgynevezett nyári tökfajtákból ugyanis gyorsan és könnyen készíthetünk finom fogásokat, melyekhez a kevésbé kemény héjúak a legmegfelelőbbek. Ilyen például a spárga tök, de a célnak megfelel a nagyobb méretű cukkini is.

„A tökfélék ízvilága semleges, így az elkészítésük változatos lehetőségeket rejt magában”

Ezeket a bőtermő zöldségeket bármilyen húsfélével, zöldséggel, de különböző fűszerekkel is bátran párosíthatjuk. A tökféléket egyébként fogyaszthatjuk nyersen is, ha nem akarjuk kirántani, megsütni, vagy tölteni.
A töltött ételek színes világába már jó néhány alkalommal betekintést kaphattak oldalunkon. Mai töltött tök receptem annyira gyorsan „összedobható”, hogy szerintem senkit sem tántorít el attól, hogy felvegye a hétköznap is elkészíthető ételek listájára.

Részeges tökcsónak

Hozzávalók:
2 darab közepes tök, 40 dkg darált marhahús, 1 darab vöröshagyma, 2-3 darab paradicsom, reszelt sajt, só, bors, bazsalikom, konyak

A tököket hosszában vágjuk ketté, és belezzük ki, hogy a tölteléknek helyet biztosítsunk. A tök belsejének magos részét dobjuk ki, a többit tartsuk meg későbbre. Ha ezzel készen vagyunk, akkor egy serpenyőben kevés olajon dinszteljük meg a felaprított hagymát, majd helyezzük bele a darálthúst és a  felvágott paradicsomokat. Sózzuk és fűszerezzük meg. Sokan rizst tesznek a töltelékbe, én rizs helyett a tök magtalan belséjét adom hozzá. Ezáltal nem lesz tömör a töltelékünk. Ha készen van a ragu, javaslom, hogy egy kis konyakkal is öntsék nyakon a tölteléket, majd töltsük meg vele a csónakformájú tököket. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sülnek a kis csónakjaink. Mikor majdnem kész az étel, szórjuk rá a reszelt sajtot a tetejükre. Gyönyörűen rá fog sülni. Ugye, milyen tök egyszerű?

MEGOSZTÁS