//Plov, plov és még több plov

Plov, plov és még több plov

MEGOSZTÁS

Ha Közép-Ázsiában járnak, a kihagyhatatlan ételek egyike, amelyet kötelező megkóstolni: a plov. Ez az eredetileg üzbég rizses húsétel az egész régióban kultikus ételnek számít. Mondhatni egy nemzeti szimbólum, amire méltón büszkék is a közép-ázsiaiak. Kisebb változtatásokkal ugyan, de ragyogó plovokat készítenek Kazahsztántól, Kirgisztánon és Türkmenisztánon át, még a nagy Oroszországban is.

A plov az az étel, amelyet régebben csak férfiak készítettek, készíthettek. Ahogy mondják, csak ők értettek hozzá. Ennek egyik oka a fizikai erőfölény volt, mert a nagyobb adag ételeket mozgatni, átkeverni nagyobb erőt, jobb fizikumot feltételezett. Másrészt hagyományosan több húst tettek az ételbe, nem spórolták ki a nemes hozzávalókat.

A jobbnál jobb családi recepteket nagy becsben tartották és nem adták ki senki fiának. A plov remekek elkészítésére a legjobb alkalom a nagyobb ünnepek alkalmával adódott. Ünnepnapokon Közép-Ázsiában ugyanis nincs menü plov nélkül, legyen szó akár születésnapról, esküvőről, jubileumról vagy halotti torról: a plovnak az ünnepi asztalon a helye.

A plov ugyanakkor a mindennapok eledele is, szóval, ha Közép-Ázsiában barangolnak, mindenképpen ragadják meg a lehetőséget bárhol és bármikor.
Sok szólás-mondás is kapcsolódik a plovhoz, ami szintén bizonyítja, hogy kultikus ételről van szó. Hogy néhányat említsek: „Idegen bográcsban nem készítesz plovot.” Vagy: „Üres szavakból nem lehet plovot készíteni.” És, ami a legjobban tetszik: „Ha már meg kell halni, haljunk meg a plovtól.” Ebből is látszik, hogy a plovhoz különleges viszonyuk van a helyi embereknek.

Mint sok egyéb ételnek, így a plov népszerűségének is segítségére volt a híres selyem út. Általa szélesebb körben, távolabbi vidékeken is megismerték. Amikor az utazó vándorok, kereskedők megpihentek, tűzet raktak és sebtében „összedobták” ezt a laktató egytálételt. Ez persze az idegeneknek is megtetszett, akik gyorsan memorizálták elkészítési módját. Ha jobban belegondolunk, a legtöbb népnek megvan a maga „plovja”. Ilyen például a nálunk elterjedt bácskai rizseshús, a világszerte nagy népszerűségnek örvendő közel-keleti piláf, az olasz rizzotó, a spanyol paella és a koreai kimbab. Ezek mind-mind megunhatatlan rizses ételek. Mindegyik a maga módján különleges és egyedi.

Tudták, hogy a Taskentben található egy Közép-Ázsia Plov Központnak nevezett étterem, ahol egy pincér akár 15 adag plovot is szervíroz egyszerre? Nem csoda, hiszen ott napi 6000 adag plov is elfogyasztásra kerül. Elképesztő! A taskenti plov központ népszerűsége annak egyszerűségében rejlik: az étterem vezetősége elsősorban a plov minőségére fókuszál. A hatalmas üstökben különböző ízesítésben elkészített ételek ínycsiklandozóan gőzölögnek, odavonzzák az éhes helyieket és a kíváncsi turistákat.
A fillérekbe kerülő plov mellé náluk „jár” főtt tojás, lepénykenyér és saláta is. A legjobb választás szerintem az egészségtelen gyorséttermekkel szemben, ha betérünk egy ilyen helyre.

Az eredeti plov természetesen a régióra jellemző húsféléből, a puha, omlós bárányból készül. De nem kevésbé ízletes a plov akkor sem, ha borjúból, kacsából, libából vagy csirkéből tálalják azt fel. Ami viszont a plov esetében a húsnál is fontosabb, az a rizs fajtája. Jómagam a sushi rizst preferálnám, mivel azt szeretem. De a plovhoz inkább a hosszúkás fajták valamelyike illik. Ehhez az ételhez az ideális rizstípus az indiai basmati vagy a thai jázmin.
Azt mondom, irány a konyha, hogy mihamarabb gőzölögjön a saját plovunk!


Kacsás plov

Hozzávalók:
1 kg kacsahús, kacsazsír, 50 dkg basmati rizs, 50 dkg sárgarépa, 2 paradicsom, 1 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 kápia paprika, 1 édeskömény, kurkuma, chili, paprika, só, bors

A plov elkészítését kezdjük azzal, hogy beáztatjuk a többször átmosott rizst. Dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát bő zsíron. A plov majd beszívja a zsírt, ezúttal semmi esetre sem szabad kevés zsiradékot használni. Ha ezzel megvagyunk, vágjuk kockákra a kacsahúst, ami lehet mell vagy comb, esetleg mindkettő. A húst tegyük a hagymához és kezdjük el pirítani azt a zsíron. Süssük egy jó húsz percen át. Ekkor adjuk hozzá a felcsíkozott répát, édesköményt és öntsük fel vízzel. A paradicsomot kockázzuk fel és úgyszintén tegyük a fazékba, ahogyan az egész fej fokhagymát és a kápiát is, egészben. Főzzük az ételt további fél órán keresztül. Fűszerezzük ízlés szerint, majd adjuk a rizst is az ételhez.  A víz kétujjnyira lepje el a plovot. Lefedve, nagyon alacsony lángon készítsük tovább ételünket, úgy, hogy ritkán és óvatosan keverjük át. Amikor a rizs megfőtt és átvette a hús és a zöldségek ízét, készen is van a plov. Hagyjuk tíz percig pihenni. Petrezselyemmel vagy korianderrel tálaljuk. Érdemes kovászos uborkát és marinált fokhagymát is kínálni mellé.
Remélem, sokan tartanak velem és elkészítik ezt a finom ételt. Jó étvágyat hozzá!

MEGOSZTÁS