//Ortodox karácsony

Ortodox karácsony

MEGOSZTÁS

A karácsony a legismertebb keresztény ünnep és több mint 145 ország ünnepli világszerte. Az ortodox keresztények mint Oroszország, Grúzia, Belarusz, Szerbia, Kazahsztán és Ukrajna, január 7-én ünneplik a karácsonyt. Ennek oka, hogy az 1582-ben XIII. Gergely pápa által bevezetett és világszerte elterjedt Gergely-naptárhoz az ortodox egyházon belül sokan nem csatlakoztak, így a mai napig a Juliánus-naptárt használják, ami 13 napos eltolódást jelent. A bolgárok, görögök és a jeruzsálemi ortodoxok – ellentétben az említett országokkal – 1923-tól a Gergely-naptárt használják, így náluk december végére esik a karácsony megünneplése.

Az ortodox keresztények a hagyományok szerint az ünnepek előtt negyven napos böjtöt tartanak, ami egészen karácsonyig, annak előestéjéig tart, míg az első csillag meg nem jelenik az égen.

A karácsony igazi családi ünnep. Hagyományosan a szülői házban ülnek közös asztalhoz a családtagok, vagy a család legidősebb gyermekénél találkoznak. Az ajándékozás csak szimbolikus, és az igazi ajándékozás december 31-én történik.

A karácsonyi menü szenteste a tizenkét apostol tiszteletére tizenkét böjti, azaz húsmentes ételből és kizárólag alkoholmentes italokból áll. Másnap viszont már roskadoznak az asztalok a finomabbnál finomabb ételektől és a koccintások sem maradnak el. Ünnepi ételeik közül nagyon ízletesnek találom a savanyúkáposztás libát, az almával töltött kacsát vagy a disznóból és kakasból készült kocsonyát. Ilyenkor sok házi készítésű előétel, valamint pirogok és blinik is kóstolhatók. Az imént felsoroltak közül, a töltött kacsa receptjét szeretném bemutatni Önöknek!

Töltött kacsa

Утка, запеченная с яблоками

Hozzávalók: 1 nagyobb kacsa, 3-4 alma, 1 körte, 5 dkg szalonna, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors

A megmosott kacsát szárazra töröljük, és kívül-belül alaposan bedörzsöljük só, bors és olaj keverékével. Félretesszük, pihentetjük. Közben az almákat és a körtét meghámozzuk, negyedeljük, magházukat eltávolítjuk. A szalonnát és a megpucolt fokhagyma gerezdeket apróra vágjuk. A kacsa hasüregébe helyezzük a szalonnát, a gyümölcsöket és a fokhagyma gerezdeket.  Fogpiszkálók segítségével lezárjuk a hasüreg nyílását. Tepsibe helyezzük a kacsát, kis vizet öntünk alá és alufóliával lefedjük. 200 fokos sütőben két órán keresztül sütjük. A sütőben történő sütéskor javaslom, hogy a húst pihentessük fél órát sütés közben, a pirítást megelőzően. Ehhez vegyük ki a lefedett húst a sütőből, majd fél óra elteltével, a fóliát eltávolítva helyezzük vissza és pirítsuk ropogósra a kacsát. A pihentetés jót tesz a sülteknek, mivel a hús regenerálódik, és a rostokba visszamegy a nedvesség. A töltött kacsa esetében a kacsamell különösen puha és omlós marad, mivel magába szívja a gyümölcsök víztartalmát és zamatát. Az egészben tálalt kacsa nem csak finom, hanem mutatós is lesz. Én most almás, édesburgonyás krumplipürével, vörösboros párolt lilakáposztával és marinált fokhagymával kínáltam. Jó étvágyat hozzá!
MEGOSZTÁS