//Orosz karácsony libamájjal

Orosz karácsony libamájjal

MEGOSZTÁS

Oroszországban az ünnepek az év utolsó napján, december 31-én kezdődnek, és két héten keresztül tartanak, egészen január 13-ig. Arról, hogy miért is tartják az ortodox karácsonyt később, már olvashattak cikkeinkben. Tudják, hogy ez miért alakult így? Nézzünk utána!

Az Orosz Birodalomban 1917-ig a karácsony december 25. és 26. napjára esett, és e napok hivatalosan is ünnepnapok voltak. December 26. azonban nem csak a karácsony második napja volt, mást is ünnepeltek ezen a napon. Nevezetesen az orosz csapatok ekkor arattak végső győzelmet az 1812-es Honvédő Háborúban.

A karácsony megtartásának hagyománya az első világháború alatt megszakadt, karácsonyfát sem állítottak. A német hadifoglyok 1915-ben a szaratovi kórházban karácsonyi ünnepet tartottak, ami országszerte nagy felháborodást keltett, és azt eredményezte, hogy II. Miklós cár megtiltotta a karácsonyfa állítását. Az 1917. októberi forradalom után a tilalmat megszüntették. A Népbiztosok Tanácsa 1918. január 24-én rendeletet fogadott el a Gergely-naptár bevezetéséről, amelyet ugyanazon év január 26-án írt alá Vlagyimir Lenin, a Népbiztosok Tanácsának elnöke. Az orosz ortodox egyház azonban nem ismerte el a Gergely naptárt és a mai napig a Julianus naptárat tekintik mérvadónak. Az ortodox karácsonyt ettől kezdődően január 7-én kezdték ünnepelni.

„A következő fordulat akkor következett be, amikor a hatalmon lévő kommunisták – 1929. szeptember 24-én – a Népbiztosok Tanácsának határozatával betiltották a karácsony ünneplését is, több más egyházi ünneppel együtt. Ennek következtében a karácsony ünneplése nem tűnt el, hanem átalakult és az újévhez kapcsolódóan jelent meg”

A karácsonyfa állítás, az ajándékozás a szovjet újév attribútumaivá váltak. A karácsonyfák díszítő elemeit is érintették a változások. A betlehemi csillagot az ötágú vöröscsillag váltotta fel, a hagyományos karácsonyi figurák helyett a Kreml tornyai, léghajók, majd a későbbiekben műholdak, és egyéb karácsonyfa díszek jelentek meg a karácsonyfákon.

„Majd a következő lépés az orosz-szovjet karácsony viszontagságos történetében az volt, amikor 1991. december 27-én törvénybe iktatták a karácsony ünneplését, így az január 7-től állami ünnep lett. A karácsonyi istentiszteletet Moszkva és egész Oroszország pátriárkája tartja a Megváltó Krisztus székesegyházban, Moszkvában”

A karácsony varázsát megsokszorozza amikor esik a hó, amivel Oroszországban ezidáig nem is igen volt gond. A globális felmelegedés azonban mostanra sajnos egyértelműen érezteti hatását Oroszországban is. Az ország európai részére csak nem akar betörni a sarki és szibériai hideg, így szokatlan módon egyelőre hómunkásokra sincs nagyon szükség. De Oroszország ettől függetlenül készül a karácsonyra, január hetedikére.

„A hagyományos orosz karácsonyi ételek közül a szárnyasok, és azok közül is a liba szerepel előkelő helyen”

Ezért én egy olyan különlegességet mutatnék be, melyet nálunk sokan ismernek, szeretnek, de libáról lévén szó ünnepi ínyencsége lehetne az ortodox karácsonynak: a hízott libamájról van szó. Nem sok országban van hagyománya ezen fogás fogyasztásának, így Oroszországban sem, viszont előételnek kitűnő, amit ezennel ajánlunk az ünnepi asztalra. Annál is inkább, mert mostanában mindenki igyekszik nem csak tradicionális ételeket felsorakoztatni karácsonykor. A hízott libamáj zsírjában elkészítése ráadásul egyszerű, így választékbővítésnek is nagyszerű. Boldog karácsonyt kívánok!

Hízott libamáj zsírjában

Hozzávalók: 50-60 dkg hízott libamáj, 50 dkg libazsír, 2 vöröshagyma, rozmaring, só, bors.

A vöröshagymát vágjuk apróra, és tegyük egy tűzálló edény aljára. Helyezzük rá a – tetszés szerint darabjaira vágott – libamájat, majd kanalazzuk rá a libazsírt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Szerintem jól illik az ételhez a rozmaring is, így én azt is tettem bele. A lefedett edényt tegyük a sütőbe, és  süssük úgy 30 percig, 220 fokon. A máj hamar elkészül. A zsírjában megdermedt májat hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tároljuk.

Friss kenyérrel, zöldségekkel tálaljuk. Egyszerű, a libamáj miatt mégis ínyenc étel.

Jó étvágyat hozzá!

MEGOSZTÁS