//Nyírfácska

Nyírfácska

MEGOSZTÁS

Az északi területek jellegzetes fája a fehér alapon fekete-tarka nyírfa. Ez a tajgán őshonos fafajta amellett, hogy rendkívül mutatós,  széleskörűen hasznosítható is.

A fa leveleiből például kitűnő tea készíthető. A leveleket a nyár folyamán, június tájékán szedik le, és szárítják meg. A nyírfalevél teája kiváló vizelethajtó, vértisztító, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású is. Sőt, még a reuma ellen is hatásos.

De nyírfából nem csak tea készül. Van még itt valami: egy híres ital, a nyírfalé. A nyírfalé nem más, mint a nyírfa törzséből lecsapolt természetes folyadék. Íze kissé édeskés, állaga színtelen, vízszerű. A nyírfák megcsapolása egy évben egyszer történik szezonálisan, méghozzá éppen ilyenkor, április folyamán. Tavasszal, a hóolvadás elnyúló időszakának végén kerül sor minderre. A növény ugyanis a hosszú telet követően, a gyökerekből a fa törzsébe juttatja az év során felhalmozott értékes energiát, amivel táplálja és növekedésre sarkallja az új hajtásokat. Ebből az energiát adó értékes nedűből lehet egy kicsit elvenni úgy, hogy a fának is maradjon az év hátralevő részére bőven tartaléka.

Ha a fülünket a nyírfák törzséhez tapasztanánk, akkor hallhatnánk a törzsben cirkuláló folyadéknak, a „nyírfa vérének” áramlását. Fantasztikus, de tényleg így van! Ahol a „csaposok” a legerősebben hallják a csobogást, ott kisebb lyukat fúrnak a nyírfa törzsébe, majd egy csövet vezetnek a kifúrt résbe, amelyen keresztül kicsoroghat az éltető folyadék. Általában a fa déli oldalára eső részen történik a beavatkozás. A fúrás nem történhet magasan, általában a föld felszínétől 80 cm-re fúrják meg a fák törzsét. A procedúra befejeztével a fán ejtett seb hamar eltűnik, akár egy hámsérülés a kezünkön.

Az évszázadok óta ismert és fogyasztott nyírfanektár újra reneszánszát éli.

A nyírfaerdőkben dúskáló Oroszországban rendkívül közkedvelt ital ez a frissítő. De nem csak ott, hiszen a svédek, finnek, észtek, fehéroroszok és az ukránok is nagyra becsülik a nyírfa levét. Magyarországon ha manapság nem is széles körben elterjedt, de valamennyire ismert a nyírfalé. A népi gyógyászat a nyírfa juicet vagy viricset vesekövek elhajtására használta, ajánlja még ma is. A színtelen folyadék rengeteg tápanyagot, proteint, ásványi anyagot, vitamint és nyomelemet tartalmaz. Segít helyreállítani a szervezet egyensúlyát és csökkenti az esetleges gyulladásokat. Energetizál, erősíti az immunrendszert és méregtelenít.

Nyírfaléből készítenek szirupot és kvászt is. Érdekesség, hogy néhány éve már nyírfalé fesztivált is tartanak Szentpétervár mellett. Idén biztosan elmarad, de remélhetőleg jövőre ellátogathat, akit magával ragadott a nyírfák titokzatos világa.

Ha kedvet kaptak, fogyasszanak nyírfából készült teát vagy nyírfalevet. Nincs annál jobb, mint amikor az ember egy – a természet adta – életerővel teli italtól frissül fel. Váljék egészségükre!

MEGOSZTÁS