//Népszerű az „orosz propaganda” Amerikában
„az RT és a Sputnik népszerűsége, látogatottsága a legnagyobb amerikai médiumok, így a The Wall Street Journal szintjén van, ami havonta 60-80 milliós elérést jelent” #moszkvater

Népszerű az „orosz propaganda” Amerikában

MEGOSZTÁS

Hiába próbálja a nyugati világ erővel elhallgattatni az alternatív olvasatokat, betiltani az orosz médiát, az információ utat tör magának. Sőt, az Egyesült Államokban az RT és a Sputnik népszerűbb, mint a háború előtt volt.

„az RT és a Sputnik népszerűsége, látogatottsága a legnagyobb amerikai médiumok, így a The Wall Street Journal szintjén van, ami havonta 60-80 milliós elérést jelent” #moszkvater
„az RT és a Sputnik népszerűsége, látogatottsága a legnagyobb amerikai médiumok, így a The Wall Street Journal szintjén van, ami havonta 60-80 milliós elérést jelent”
Fotó:EUROPRESS/Lionel BONAVENTURE/AFP

Az elfojtására tett kísérletek ellenére az „orosz propaganda” továbbra is népszerű, és ez komoly veszélyt jelent. A Microsoft harminc oldalas jelentéséből kiderül, hogy hiába tesznek meg mindent a hatóságok a hozzáférés megakadályozása érdekében, a Sputnik és az RT elérése csúcsokat dönt, és magasabb, mint az Ukrajna ellen indított invázió előtt. Mint a tanulmányból kiderül,

„az RT és a Sputnik népszerűsége, látogatottsága a legnagyobb amerikai médiumok, így a The Wall Street Journal szintjén van, ami havonta 60-80 milliós elérést jelent”

A látogatottság növekedése az év elejétől, január végétől figyelhető meg, és a csúcs február 24-én volt, amikor 82 százalékos emelkedést mértek. A számok azt mutatják, hogy az RT America ugyan március 4-én beszüntette a tevékenységét az Egyesült Államokban, az információ a modern világban azonban utat tör magának. Ennek kapcsán a Microsoft tanulmánya felhívja a figyelmet arra, hogy minél tovább tart a háború, annál nehezebb lesz egyben tartani az oroszellenes nemzetközi koalíciót, Oroszország ugyanis mindent megtesz a kíbertérben ennek aláásására.

„A nehézségek növekedésével repedezik azonban ez a február végén váratlan erővel megmutatkozó nyugati egység enélkül is”

Még szembetűnőbb tanulsága azonban ennek a jelentésnek az, hogy az információt manapság lehetetlen elfojtani. Nem képesek erre az autoriter államok, és természetesen a demokratikus berendezkedésű, az utóbbi időben azonban egyre inkább bekeményedő, saját értékeikkel szembemenő rendszerek sem. A szólás, a vélemény szabad kinyilvánítását semmibe vevő tiltás azonban nemcsak nem demokratikus, de nem is működik.

„Mint látjuk, a hektikus nemzetközi helyzetben az amerikai lakosság még inkább kíváncsi az alternatív narratívákra”

A háborús helyzetben ugyanis érzi, hogy a számára elérhető média egyre torzabb képet ad a valóságról, manipulatív, egyszóval, hamis. Ezért aztán más forrásokkal szembesítenék, és szembesítik is a „demokratikus” világ információs háborúban elsüllyedő sajtóját. Így tapasztalhatja meg a nyugati világ, hogy az információkat nem lehet elzárni. Ez teljesen nem sikerült anno még a Szovjetuniónak sem, az internet világában pedig ennek még kisebb az esélye.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.