//Megoldódott a Prigozsin-kérdés?

Megoldódott a Prigozsin-kérdés?

MEGOSZTÁS

A #moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének rendkívüli adásában a Wagner vezér Jevgenyij Prigozsin magángépének lezuhanásáról, annak okairól és lehetséges következményeiről beszélgettünk. Baleset vagy merénylet volt-e?

Az esti órákban érkeztek meg az első információk egy Embraer Legacy 600 típusú magángép lezuhanásáról a Tveri területen. Mint később kiderült a RA-02795 lajstromszámú magángép Moszkvából tartott Szentpétervárra és Jevgenyij Prigozsin érdekeltségébe tartozott. Az állami Roszaviacija közlekedési hatóság szerint a gép 7 fős utaslistáján – plusz a 3 fős személyzet –Prigozsin is szerepelt, ám mindeddig nem lehet tudni, hogy vajon ő maga tényleg a fedélzeten tartózkodott-e. További információk szerint Prigozsin mellett a Wagner katonai irányítója, Dmitrij Utkin is az áldozatok között lehet.

„A baleset okai egyelőre tisztázatlanok, ahogy Prigozsin sorsa is”

Bár nagy eséllyel Prigozsin is az áldozatok közt lehet, ám minderről a felvétel idejéig hivatalos megerősítés sem az orosz állami szervek, sem a Wagner oldaláról nem érkezett. Ugyanez igaz a baleset okára, amelynél óhatatlanul előkerül az esetleges merénylet lehetősége. Utóbbihoz kapcsolódóan felmerült a légvédelem találat is, mint ok, ám a helyszíni felvételek alapján ez kizárható.

Vélhetően pontosabb adatokat majd a fekete dobozok megtalálása és kielemzése után tudhatunk, bár a teljes igazság vélhetően hosszú ideig nem fog kiderülni. Minden esetre látva a június végi Prigozsin-zendülést, annak jellegét és azt követően a Wagner szárnyainak letörését, nem nehéz belássuk, hogy Jevgenyij Viktorovics oroszországi tartózkodása eddig sem volt életbiztosítás.

„Mi okozhatta Prigozsin gépének lezuhanását és ennek milyen következményei lehetnek a Wagnerre nézve? Kiderülhet-e valaha a teljes igazság?”

Többek közt ezekről beszélgetett Stier Gáborral, a moszkvater.com főszerkesztőjével, Hidegkuti Konstantin katonai szakértővel, a portál állandó szerzőjével, illetve Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértővel a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének rendkívüli adásában Király Tamás és Nagy Jonatán Imre, az Ultrahang műsorvezetői. A #moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.