//Meddig tarthat el a háború?
Ultrahang Hidegkuti Konstantin #moszkvater

Meddig tarthat el a háború?

MEGOSZTÁS

A #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában az orosz-ukrán konfliktus aktualitásairól, a Wagner és Jevgenyij Prigozsin szerepéről, illetve az ukrán válság esetleges moldovai tovaterjedéséről beszéltünk. Mikorra várható-e – ha várható – az átfogó orosz támadás? Vajon tényleg másfél évig húzódnak el a donbasszi harcok? Miként befolyásolhatja az elkövetkező hetek harcait a várható olvadás?

A korábbi tendenciáknak megfelelően az ukrajnai háború fő harcterét továbbra is a donbasszi Szeverszk-Szoledar-Bahmut/Artyomovszk vonal képezi, ahol az orosz csapatok fokozatosan fonják egyre szorosabbra a Bahmut környéki bekerítés gyűrűjét. Ám a korábbi elhamarkodott információkkal szemben jelenleg még korai nemcsak a város hadászati bekerítéséről, de egyúttal az esetleges ukrán kivonulásról is beszélni.

„Míg Moszkva az ukrán kapacitások felőrlése, valamint lekötése érdekében nem siet elfoglalni a donbasszi kulcstelepülést, addig Kijev számára Bahmut megtartása időnyerést jelent a további védelmi vonalak megerősítéséhez”

Ellenben a frontok nemcsak a Bahmut fele változnak dinamikusan, mind a dél-donbasszi Ugledar, mind pedig a luganszki Kremennaja, illetve a harkovi Kupjanszk esetében az orosz haderő részleges támadásba lendült, változó sikerekkel. Ám ezek egyike sem képezi a várt orosz offenzíva részét. Hogyan haladnak a hadműveletek Bahmutnál és Ugledárnál? Prigozsin szerint még évekig eltarthat a háború? Hogyan tudja megszilárdítani a fennhatóságát Oroszország a Donbaszban? Moldova Ukrajna sorsára jut?

Többek közt ezekről és még sok más dologról beszélgetett Hidegkuti Konstantin katonai szakértővel, a moszkvater.com állandó szerzőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője. A #moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.