//Luxus a síneken

Luxus a síneken

MEGOSZTÁS

A világ legdrágább vasúti kalandját élheti át a Moszkva-Vlagyivosztok útvonalon. A transzszibériai vasúton az Aranysas elnevezésű expressz két héten keresztül a csodák földjére viszi el utasait. Közben nyolc időzónán száguld át, 16 folyót keresztez, és nem kevesebb, mint 87 város található az útvonal mellett.

Sokan figyeltük már irigykedve azokat a Duna partján, akik a rendkívül elegáns szállodahajók utasaiként töltik el szabadidejüket a folyón utazgatva, miközben több szárazföldi programmal is színesítik pihenésüket. Nos, távolságban ezek az utak messze elmaradnak a világ leghosszabb egybefüggő vasúti vonalán közlekedő Aranysas elnevezésű transzszibériai expressz útjaitól. Ugyanis aki befizet egy ilyen útra, az szinte elképzelhetetlen luxussal találkozhat a pénzéért a Moszkvától Vlagyivosztokig tartó, összesen 9288 kilométer hosszú úton. Mondjuk, alaposan bele kell nyúlnia annak a pénztárcájába, aki élvezni szeretné az Aranysas luxus expressz nyújtotta kényelmet, programokat és a feledhetetlen élményeket. Ugyanis a legolcsóbb, úgynevezett Ezüst kabinba szóló jegyek is minimum 5 millió forintnyi rubelbe kerülnek, míg a csúcslakosztályok ennek éppen a duplájába.

Hogy mégis mire kell a feledhetetlen élményekre vágyóknak kifizetni ezt a rengeteg pénzt, és mit kapnak cserébe a millióikért? Egyrészt két hetes csodálatos utazást egy olyan történelmi vonalon, melyet még 1891 márciusában kezdett el építtetni III. Sándor cár, és 12 évnyi kemény munka után 1903-ban indult az első útjára az első Golden Eagle. Igaz, akkor még Szentpétervárról.

A transzszibériai vasútvonalon közlekedő Aranysas májustól szeptember közepéig közlekedik, és 14 nap alatt ér el a kiindulópontjától a végállomásig a Moszkva-Kazany-Jekatyerinburg-Novoszibirszk-Irkutszk-Bajkál-tó-Ulan-Ude-Ulánbátor-Vlagyivosztok útvonalon. A szerencséseknek azonban nem kell a minden luxust biztosító vagonokban tölteni az utazás két hetét, ugyanis az üzemeltetők különféle kirándulásokat, városnézéseket építenek bele a programba. Ezeken a részvétel persze nem kötelező, ugyanakkor tény, hogy rendkívüli módon megszínesíti az utasok életét.

De nézzük, mi is várja az utasokat, ha jegyet váltanak az 1100 négyzetméter luxust tartalmazó Aranysasra.

Imperial Suites

A vasút legtágasabb, így természetesen a legkényelmesebb, a legtöbb luxust tartalmazó kabinjai nagy és fényűző franciaággyal, valamint egy fésülködőasztallal ellátott társalgóval rendelkeznek, valamint egyedi légkondicionálóval, ruhásszekrénnyel, és tökéletesen felszerelt minibárral. Természetesen tartozik hozzá saját fürdőszoba is zuhanyzóval és padlófűtéssel. Minden nap cserélik az ágyneműt és a törölközőket. S aki nem szeretne elmenni az étterembe, az a kabinban is étkezhet. Akik ide váltanak jegyet, azoknak egész útra járó mosodai szolgáltatás is jár, valamint privát sofőr és autó a különféle kirándulások alkalmával.

A kabin felszereltsége

Egy sima és egy franciaágy (1,5 és 1,9 m)

Ülőhely + asztal

Távirányítású klíma és fűtés

Süllyesztett világítás és szekrény

Személyes széf

Fürdőköpeny, papucs, hajszárító és piperecikkek

Ingyenes minibár

DVD / CD lejátszó LCD képernyőkkel

Arany kabin

A középkategóriás, 7 m²-es kabinok szintén számtalan extrával vannak felszerelve. A légkondi mellett saját gardrób és zuhanykabin is tartozik hozzá. Természetesen ez a lakrész is padlófűtéssel ellátott, míg az alvórészben van egy dupla alsó és egy szimpla felső ágy. Ugyanakkor – akárcsak a luxusosztály utasai – az ide jegyet váltók is ingyenesen fogyaszthatnak a tökéletesen felszerelt minibárból. Szintén igénybe vehetők a mosodai szolgáltatások, igaz, csak felár ellenében, míg a törölközőket és ágyneműket kérésre minden második napon cserélik.

A kabin felszereltsége

Két ágy, ebből az alsó standard franciaágy, illetve egy egyszemélyes felső ágy

Távirányítású klíma és fűtés

Süllyesztett világítás és szekrény

Személyes széf

Fürdőköpeny, papucs és piperecikkek biztosított

DVD / CD lejátszó LCD képernyőkkel

Ezüst kabin

Ez az alap, ahol a lakrész 5,5 négyzetméteres, egy kisméretű, dupla alsó ággyal, valamint egy egyszemélyes felső ággyal. Ehhez is saját fürdőszoba tartozik, mégpedig mosdóval, zuhannyal és WC-vel. Kérésre itt is kétnaponta cserélik az ágyneműt és a törölközőket, valamint felár ellenében szintén igénybe vehető a mosodai szolgáltatás is. A minibárból csak fizetés ellenében lehet fogyasztani, ugyanakkor ehhez a kabinhoz jár az ingyenes tea, kávé és ásványvíz.

A kabin felszereltsége

Két fekhely: alul kis franciaágy, felül egyszemélyes ágy

Távirányítású klíma és fűtés

Süllyesztett világítás és szekrény

Személyes széf

Fürdőköpeny, papucs és piperecikkek

DVD / CD lejátszó LCD képernyőkkel

A társalgó

Tökéletes hely a kikapcsolódáshoz és a lazításhoz, ahonnan a nagy ablakokon kitekintve fenséges látványt nyújt a folyamatosan változó táj. Ugyanakkor itt kávézhatnak, teázhatnak az utasok, de külön kialakítottak olyan helyet is, ahol élvezetes kártyacsatákat vívhatnak egymással a szórakozni vágyók. A kéthetes út alatt a társalgó ad otthont a különböző előadásoknak, de mód van arra is, ha valaki esetleg meg szeretne ismerkedni az orosz nyelv alapjaival, akkor az Aranysas nyelvtanárai a rendelkezésére állnak. Minden nap itt találhatók meg a különböző programok leírásai, a vonat érkezési és indulási időpontjai, de itt tudhatja meg mindenki azt is, vajon másnap milyen időjárás vár rájuk. Esténként a luxusvonat bárzongoristája szórakoztatja a nagyérdeműt, ráadásul addig van nyitva, amíg az utolsó utas is aludni nem tér.

Étterem

Napi háromszor tálalnak fel az utasoknak élelmet, mégpedig a lehető legjobb minőségből. Reggelire a svédasztalok kínálatából választhat mindenki, ehhez friss gyümölcs-, gabonaféléket és frissen facsart narancslét kérhet. A legdrágább jegyet váltók igénybe vehetik a vonat séfjét, aki megrendelésre készít a számukra reggelit forró tea vagy kávé kíséretében.

Az ebédnél és a vacsoránál minden utast a vendégkapcsolati menedzser fogadja, és a felkínált menüben egyaránt vannak oroszországi specialitások – fekete és vörös csendes-óceáni kaviár –, valamint a nemzetközi konyha minőségi termékei, melyeket a lehető legjobb alapanyagokból állítanak elő a szakácsok és a kisegítő személyzet. Természetesen az ételek mellé a lehető legjobb minőségű italok is járnak, melyet az Aranysast üzemeltető cég alapítója, Tim Littler személyesen állított össze első osztályú borokból, kitűnő csapolt sörökből, palackozott ásványvízből és üdítőitalokból. Amire viszont odafigyelnek, hogy minden vendég megfelelő öltözetben jelenjen meg az étkezések alkalmával.

MEGOSZTÁS