//Krími pezsgő újévre
Novy Svet pezsgő #moszkvater

Krími pezsgő újévre

MEGOSZTÁS

A Krím-félszigetről, mely az utóbbi években a geopolitikai küzdelmek és nagyhatalmi vetélkedések középpontjába került, sok minden juthat az ember eszébe, a bor valószínűleg kevésbé tartozik ezek közé.

 

Novy Svet pezsgő #moszkvater
Fotó:EUROPRESS/Artem Kreminsky/Sputnik

Aki ismeri az évszázadokon keresztül az Orosz Birodalom részét képező, és 2014 óta de facto Oroszországhoz tartozó félszigetet, az tudja, hogy az ide tévedő utazó ősi borvidéken jár. A félsziget különleges éghajlati adottságai kedveznek a szőlőkultúrának, olyannyira, hogy e tájakon már az ókorban is foglalkoztak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A történelem viharai azonban nem kerülték el a térséget, és többször megálljt parancsoltak a borkultúra fejlődésének. A muzulmán idők alkoholtilalma megtette a hatását ugyanúgy, mint a szovjet idők peresztrojkája, amikor a szőlőültetvények nagy részét kivágásra ítélték. A kommunista idők „száraz törvénye” a mai napig érezteti hatását. Elegendő erről csak annyit megemlíteni, hogy a múlt század hetvenes éveinek 150.000 hektáros szőlőültetvényeivel szemben, a mai krími borászok mindössze 30.000 hektáron szüretelhetnek.
Közismert, hogy „nincs új a nap alatt”, a  történelem sok tekintetben ismétli önmagát. Ez nem csak a politikában, hanem a mezőgazdaságban sincs másként.

„Láss csodát, a Krímben a bortermelés ma reneszánszát éli”

Oroszországban és a posztszovjet térség más országaiban – a társadalmi berendezkedés változásaival párhuzamosan – tanúi lehetünk a fogyasztói szokások és elvárások átalakulásának, ami a borfogyasztást is érinti. A korábbi tradíciókat tükröző édes borokkal szemben itt is egyre inkább előtérbe kerül a száraz borok fogyasztása. A nagy krími pincészetek a kor követelményeivel összhangban, a vermutok és desszert borok mellett, növekvő mennyiségű száraz bort dobnak piacra.

„A félszigeten egyre több a jó minőségű bor és a nemzetközi megmérettetést is kiálló pincészet. Krímben ma már  mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelő nedűt. Ezek közül ismerjünk meg néhányat!”

A bortrendek változásának ellenére a tradíciókról sem szabad megfeledkezni. A méltán híressé vált Fekete Doktor nevű édes bor például várhatóan még sokáig népszerű marad. Ez a gazdag ízvilággal rendelkező, csokoládé és aszalt szilva jegyeit magában hordozó nedű ideális kísérő gyümölcsökhöz, tortákhoz. Az új generációs borokra vágyóknak érdemes megismerni a 2013-ban alapított, több tucat éremmel büszkélkedő Alma Valley termékeit. A teljesség igénye nélkül említem meg a – 8ºC-on szüretelt szőlőszemekből készített jégbort vagy a pinot noir-t és a reserve-t. Utóbbiak esetében érdemes lehet néhány üveggel betárazni a borhűtőbe, mert olyan borokról van szó, melyek a palackokban tovább érlelődnek. Bűn lenne kihagyni az Inkerman pincészet gránátalma ízvilágát idéző, egyik legjobb klasszikus borát, a Cabernet  Kachinskoye-t.

„A Massandra pincészetről már sokan hallottak, ha másért nem azért, mert még a Guinness rekordok könyvében is szerepel: több mint egymillió palackos gyűjteményével itt található a világ legnagyobb borkollekciója”

Ezért sem véletlen, hogy a pincészet meglátogatása a Krímbe utazó állami vezetők hivatalos programjának elengedhetetlen része. Ez az a hely, ahol a krími borászatról, borkultúráról minden megtudható. A Massandrában a pezsgő kivételével szinte minden boralapú, mintegy 60-féle, italt készítenek. A pincészet hírnevét mutatja, hogy a Massandra leghíresebb, Muskat nevű fehér borából a múlt század hatvanas éveiben minden karácsonykor egy hordónyit szállítottak le a Buckingham palotába. De nem csak a Muskat neve fémjelzi a pincészetet. Kiemelném a házasított borok közül a krími Alustát is, mely cabernet sauvignon, saperavi és morasztel borfajták házasításából született, és – úgy hírlik – a krími borok közül különösen elnyerte Putyin elnök tetszését.

„Végezetül essen pár szó a pezsgőkről, hiszen a félsziget híres pezsgőiről is. Lev Golicin orosz herceg, akit az orosz pezsgők atyjának is nevezhetünk,  alapította meg a Novy Svet pincészetet”

Golicin herceg, Törley Józsefhez hasonlóan, egészen Franciaországig utazott, és Champagne környékén tanulmányozta, értette meg, mi is a pezsgőkészítés titka. Az ott eltanult fortélyokat, hazatérését követően, Krímben kamatoztatta. Ez olyan jól sikerült neki, hogy pincészetének megalapítását követően, bő egy évtized múlva a párizsi világkiállításon, 1900-ban elnyerte a pezsgő kategória első helyezését. Ezzel az aktussal végleges hírnévre tett szert a Novy Svet pezsgőgyár. Az általa alapított üzemben 1878 óta készítenek palackokban érlelt, kézzel forgatott, tradícionális francia típusú pezsgőket, mely technológiát – mások mellett – mind a mai napig alkalmaznak. Az üvegek egy pincelabirintusban érlelődnek. A földalatti alagútrendszer megálmodója is maga a herceg volt, aki 3200 méter hosszú alagutat létesített, ahol a hőmérséklet 8 -14ºC hőmérsékleten biztosítja a pezsgők „beérését”. A környéken sokféle szőlővel dolgoznak: a chardonnay, a saperavi, a cabernet savignon, az aligote, a rizling és a pinot noir is megterem a félszigeten, és jó alapanyagot szolgáltat a  cuvée boroknak.

„A cuvée-ből nagyszerű pezsgők születnek, amelyek legalább 3 évig érlelődnek. A pincészet brut pezsgője talán a leghíresebb, amelynek alapját a pinot noir, a chardonnay és a rizling adják”

A világ borpiacai telítettnek tűnnek, szemben a pezsgő népszerűségének térnyerésével, így az itthon még kevésbé ismert krími pezsgő is nagy jövő előtt állhat. Az évnek ezen szakában pedig a pezsgőtrendtől függetlenül is nagy mennyiségben fogy ez – a még mindig ünnepinek tartott – ital. Mindenki koccintson pezsgővel, ki ilyennel, ki olyannal kedve szerint, hiszen újév van.
Boldog új évet!

CÍMKÉK:
MEGOSZTÁS