//Körtés pite

Körtés pite

MEGOSZTÁS

Egy mitológiai történet szerint Tantaloszt, Zeusz egyik fiát állandó bűnös és gonosz cselekedetei miatt száműzték egy iszapos tó mellé, ahol aztán naphosszat kellett egy gyümölcsfa alatt bűnhődnie és éheznie. A fán mindenfajta gyümölcs termett, többek közt körte is. Tantalosz, a fa alatt ücsörögve próbálta éhségét csillapítani egy-két gyümölcs elfogyasztásával, de nem járt sikerrel. A fa elhajlott előle, fel a magasba, hogy ne tudjon szakítani a termésből.


Tantalosszal ellentétben mi bűntelenül és büntetlenül élvezhetjük az őszi betakarítást. Nincs is jobb dolog leszedni egy friss termést az éppen érő gyümölcsfáról, főleg, ha éhesek vagyunk. Ilyenkor a felnőttek is újra gyermekivé válnak és lelkesen kezdenek bele a szüretelésbe. A mai napig lenyűgöz, hogy mennyire tud roskadozni egy-egy fa a sok gyümölcstől. Igen, „megdolgozik” a növény azért, hogy biztosítsa számunkra azt, amire nagy szükségünk van, a tápanyagokra.

A körte vitaminokban és rostokban is gazdag gyümölcs, a világon több mint száz fajtája ismert, mégis keveset eszünk belőle. Ha számszerűsíteni akarnám, akkor bizony évente mindösszesen egy kilogrammra jönne ki a magyar lakosság éves körtefogyasztása. Mi ez a szám az almákéhoz képest? Pedig a körte változatos felhasználhatóságának csak a fantáziánk szabhat határt.

Egy esős őszi délután nincs is jobb dolog a meleg szobában teázgatni egy finom süti kíséretében. Így vagyok ezzel én is, pedig egyáltalán nem vagyok édesszájú. Meglátszik ez a sütemények elkészítésénél, hogy nem igazán a saját terepemen mozgok. De ahogy a mondás tartja, gyakorlat teszi a mestert. Rögös az út – és egyelőre a sütemények is azok –, de haladok.
Ezt a receptet az orosz neten találtam, gondoltam elkészítem, mert egyrészt szezonális, másrészt állagában laza sütemény. Jó döntésnek tűnt, igen hamar elfogyott. Szóval, íme a heti tippem: a körtés pite.

Körtés pite

Hozzávalók:
Töltelékhez: 4 körte, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál konyak, vaj

Tésztához: 20 dkg liszt,10 dkg túró, 2 tojás, 4 dkg vaj, 1 sütőpor

Krémhez: fél liter tej, fél citrom, 2 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 1 gramm vanília

A pite elkészítését érdemes a tésztával kezdeni. Keverjük el egy tálba a hozzávalókat és gyúrjuk át jó alaposan. A tésztát gombóc formájában tekerjük celofánba és helyezzük 30 percre a hűtőbe.

Amíg a tészta pihen, addig készítsük el a tölteléket. A körtéket vágjuk kockákra és egy kevés vajon dinszteljük, majd karamellizáljuk meg azokat egy kevés cukron. A végén öntsük nyakon egy kis konyakkal. Nem csak a karamellizálódást segíti elő, de az íz és illat, amit a körtének kölcsönöz, az sem utolsó! Ha készen vagyunk, tegyük ezt is félre további felhasználásig.

A tésztát nyújtsuk ki és helyezzük bele egy kivajazott tortaformába. Néhány helyen szúrkáljuk meg egy villával. Előmelegített sütőben, 185 fokon süssük készre. Ehhez elegendő lesz 20 perc.

Amíg sül a tészta, addig készítsük el a krémet. Keverjünk el egy tálban botmixer segítségével 2 tojást, 3-3 evőkanál cukrot és lisztet. Ne felejtsük hozzáadni a vaníliát sem. Közben a tejet forraljuk fel a fél citrommal együtt. Ha már forr a tej, vegyük ki a citromot belőle. Meglátják, ötletes dolog citromot tenni a tejbe, mivel nagyon aromás ízt kölcsönöz annak. Lassú tűzön forraljuk tovább a tejet úgy, hogy közben lassan adagoljuk hozzá a korábban botmixerrel elkevert hozzávalókat. Ha jól csináltunk mindent, akkor hamarosan egy sűrű állagú krém lesz a fazekunkban. Tegyük ezt is félre.

Vegyük ki a sütőből a tésztát, helyezzük rá a körtéket és öntsük rá a korábban elkészített krémet. Ha kihűlt, helyezzük pár órára a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen. Ezennel készen is vagyunk. Tálalhatjuk! Szép délutánt és jó étvágyat!

MEGOSZTÁS