//Kik osztják meg az euroatlanti integrációt?
Banksy brit graffitiművész falfestménye, amely egy munkást ábrázol, amint egy Európai Unió zászlajának egyik csillagát letöri. A kép a délkelet-angliai Doverben készült 2017. május 8-án #moszkvater

Kik osztják meg az euroatlanti integrációt?

MEGOSZTÁS

Az egymást követő éles helyzetek, a pandémia, majd ezt követően a háború, az ezek nyomán mélyülő gazdasági, szociális és politikai válság próbára teszi az Európai Unió egységét. A köztes mérleg egyáltalán nem ad okot optimizmusra. Az integráció gyengül, a törésvonalak mélyülnek, és nem sokkal jobb a helyzet a NATO-ban sem. Kik osztják meg az euroatlanti integrációt?

Banksy brit graffitiművész falfestménye, amely egy munkást ábrázol, amint egy Európai Unió zászlajának egyik csillagát letöri. A kép a délkelet-angliai Doverben készült 2017. május 8-án #moszkvater
Banksy brit graffitiművész falfestménye, amely egy munkást ábrázol, amint egy Európai Unió zászlajának egyik csillagát letöri. A kép a délkelet-angliai Doverben készült 2017. május 8-án
Fotó:EUROPRESS/Daniel LEAL/AFP

Évekig ismételgették Brüsszelben, hogy Oroszország stratégiai célja az Európai Unió megosztása. Természetesen Moszkva sem ugrott el az adódó lehetőségek elől, de ez finoman szólva sem a Kreml sajátsága volt. Mint ahogy az Egyesült Államok is kihasznál minden ilyen alkalmat, hogy ezzel kezelhetővé tegye az európaiakat. Donald Trump elnöksége idején erről a megosztó taktikáról a Fehér Ház nyíltan beszélt is. De akkor még nem beszéltünk Washington angolszász szövetségeséről, Nagy-Britanniáról, hiszen a briteket azért a brexitig sokan „trójai falóként” kezelték, míg most kívülről erősíti a befolyását az Európai Unió kárára a kontinensen. Jó példa erre London szerepvállalása az Ukrajna körüli, majd belüli konfliktus alakulásában, meg általában véve a britek látványos kelet-európai aktivitása. Ám ahogy mélyültek az Európai Unió gondjai, úgy terjedt ki ez a bűnbak keresés a szövetségen belüli országokra is. Elkezdődött a mutogatás azokra, akik másképp képzelnék el az unió jövőjét, vagy csak egy-egy súlyos kérdésben más nézetet képviseltek, és nem hagyták meggyőzni magukat. Így került e képbe Magyarország is.

„Az Európai Unió szétveréséhez azonban nem hogy Magyarország, de a jóval több eszközzel bíró Oroszország, sőt még az Európára igazán nyomást gyakorolni képes angolszász hatalmak is kevesek. De gyorsan tegyük hozzá ehhez, hogy még az új szuperhatalom Kína sem, amelytől szintén nem áll távol a megosztás, és külön tárgyal a kicsikkel és a nagyokkal. Ahhoz maga az Európai Unió is kell”

Az Európai Unió gazdasági hatalom, ám politikai értelemben gyenge ahhoz, hogy kivédje a külső megosztó törekvéseket. Ráadásul mivel katonai tekintetben végképp agyag lábakon áll, így kiszolgáltatott transzatlanti szövetségesének, az Egyesült Államoknak. A belső bűnbak keresés pedig a politikai harcok, a szövetségen belül is folyó kiszorítósdi mellett mindenek előtt azzal magyarázható, hogy a brüsszeli elit így szeretné elfedni a gyengeség, a széttartás, az egyre mélyülő válság igazi okait. Hiszen az Európai Unió nemcsak politikai, gazdasági, hanem szerkezeti gondokkal is küzd.

„A belső kohéziót ezek ugyancsak gyengítik, és ha már a megosztottságról beszélünk, akkor talán az első helyen kell említenünk, hogy az Európai Unió már most is több sebességű”

Nem minden ország tagja az euró zónának, Schengennek vagy éppen az Európai Bíróságnak (EUB) sem. De látványos az észak-déli, és a kelet-nyugati megosztottság is. Aztán komoly szakadék tátong a kicsik és a nagyok, a nettó befizetők, és a támogatottak között is. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy milyen belső feszültségeket gerjeszt, és klikkesedéshez vezet, ha a támogatásokat Brüsszel politikai feltételekhez köti, ha nem következetes a jogállamiság megítélésében, és visszaél ezzel a kérdéssel. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy az Európai Unió megosztott külső erők beavatkozása nélkül is. Az más kérdés, hogy ezt a megosztottságot a globális hatalmak saját érdekükben ki is használják. Már, ha tudják. A belső vitákat pedig inkább a demokrácia megnyilvánulásaiként kellene kezelni, nem pedig az EU szétverésének szándékát kellene bennük látni. Arról már nem is beszélve, hogy egyáltalán nem a demokráciát erősítő válasz minderre az alapjogként kezelt vétó eltörlése, és a nagyok uralmának bebetonozása. Ez még akkor sem a megfelelő válasz, ha tényleg nehéz ennyi tagország akaratát kezelni, és adott esetben a demokratikus berendezkedés néha a hatékony működés kárára megy. De ha már annyit beszél Brüsszel azokról az értékekről, akkor legyen következetes, és békéljen meg ezzel az alapjoggal.

„Kicsit más a helyzet a NATO-val, hiszen egy katonai szervezetről van szó, amelyet az Egyesült Államok keményen kézben tart, és mintha jóval inkább a hatékony működést segítőek lennének a szervezeti keretek is”

Így aztán Törökország sajátos cikkcakkjai is beleférnek, és kiszámíthatóan kezelhetők. De mivel egy rossz lépés akár végzetes is lehet, Washington még a legszorosabb szövetségeseit is fegyelemre inti, ha azok a szövetséget veszélyeztető saját játszmába kezdenének. Így volt most a háború elején, amikor az ukrán légierő kimentett gépei lengyel és román repülőterekről indultak támadásba. Vagy amikor Varsó kissé előreszaladva át akarta adni a MiG-29-eseit, miközben a NATO akkor még nem tartott itt.

„De ha már a háborúnál tartunk, akkor az összerántotta, és felsorakoztatta az Egyesült Államok mögé az úgynevezett nyugati világot. Régen volt ilyen erős e táborban az összetartás, ám amint az várható volt, a háború előrehaladtával, és a problémák sűrűsödésével egyre inkább érződnek e póluson belül is az elfáradás jelei. Ezzel párhuzamosan pedig szaporodnak a saját játékok”

Egyre többen nézik például fejcsóválva a nyugati világon belül a lengyel-litván tandem alakításait. Ha ugyanis e két országon múlna, már könnyen benne lehetnénk a harmadik világháborúban. Mind Varsó, mind pedig Vilnius vérszagot kapott, és végképp leszámolnának az orosz birodalommal. Pontosabban ezt a kérdést inkább az ukránokkal és a NATO-val rendeztetnék le. Ez a sok esetben felelőtlen politika megosztó, és egyre többen nézik rossz szemmel. Persze, mások ugyanakkor használják is mind a lengyeleket, mind pedig a litvánokat, akiket nem nagyon kell noszogatni, könnyen kaphatóak egy kis provokációra. Ilyen a kalinyingrádi tranzit blokádjának esete, amelyet a „héják” a nyomásgyakorlás eszközének tekintenek, míg például a németek attól tartanak, hogy ezzel a hazardőrözéssel belehúzzák őket egy közvetlen konfliktusba. Ezt a megosztottságot használta ki Vilnius arra, hogy a feszültség növelésével kényszerítse ki védelmének a megerősítését. Csak azt nem vette észre, hogy egy pont után a biztonságát nem erősítik, hanem éppen hogy gyengítik az ilyen lépések. Arról már nem is beszélve, hogy Litvánia ezzel más országok biztonságát is veszélyezteti.

„Az eseteket még sorolhatnánk, és ezekből egyértelműen az rajzolódik ki, hogy a nyugati világ már a háború kérdésében is megosztott”

Nem meglepő, hogy a leginkább megosztók e két ország mellett Varsó és Vilnius védelmezői, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia. De ha már itt tartunk, Berlinnek és Párizsnak az sem nagyon tetszik, hogy a lengyelek és a litvánok ennyire Amerikához igazodnak, ha úgy hozza az érdekük, akkor éppenséggel az Európai Unió tagországainak a kárára is. Ebből már nem egyszer támadt feszültség Berlin és Varsó között. De éppen a lengyel harciasság és a magyar visszafogottság között feszülő ellentétek miatt is megrobbant az utóbb években elég hatékony lobbi csoporttá erősödött V4-es regionális együttműködés is.

De a színfalak mögött nem volt egyértelmű Ukrajna tagjelölti státusának egységes támogatása sem. Egyrészt mindenki tudja, hogy ez inkább gesztus, semmint a felkészültség elismerése. Így aztán inkább abban mutatkozott egység, hogy az ukrán tagság legfeljebb a távoli jövőben válhat realitássá. Persze, az ukrán tagjelöltség forszírozásában is az élen járt Varsó, és kérlelhetetlensége néhány esetben visszatetszést is keltett.

(Az írás  eredetileg a Demokrata című hetilapban jelent meg, a teljes cikket itt olvashatják)

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.