//Kaméleon saláta

Kaméleon saláta

MEGOSZTÁS

A karantén idején még azok is többet főznek, akik nem igazán szoktak. Talán többet is eszik ilyenkor az ember a kelleténél. Ha emellett kevesebbet is mozgunk, az már-már kellemetlenül érinthet minket. Nincs mese, enni kell! És senkit sem buzdítanék arra, hogy diétázzon mostanság,  gondolkodjunk inkább könnyebb ételek fogyasztásában. A könnyű ételekről nekem rögtön a saláták jutnak eszembe: ízletesek, változatosan, könnyen elkészíthetőek. Egy-két hozzávaló variálásával egészen más ízűvé, sőt állagúvá válhat ételünk.

Ma egy sokakat megosztó alapanyagból készítek el Önöknek egy könnyebb fogást:

a tintahalról lenne szó, melynek a neve is furcsa, hát még a kinézete! Ha láttak már közelről lábasfejű egyedet, tudják mire gondolok. Nem bizalomgerjesztő, az biztos! Viszont az íze, nos igen…, azért már érdemes megkóstolni és lehet szeretni.

A tintahalnak, amelynek a halakhoz semmi köze azonkívül, hogy a tengerekben él, a fejlábúak osztályának egy rendjébe tartozik. Tengeri kaméleonnak is nevezik, mert – a poliphoz hasonlóan – képes a színét változtatni. Ha pedig veszélyt érez, taktikához folyamodik, és úgy téveszti meg az ellenséget, hogy tintaszínű folyadékot lövell ki. Ezt követően pedig angolosan távozik. Feltéve ha sikerül neki, mert a delfinek és a cápák kedvelt csemegéje. Akárcsak az embereké. Legalábbis néhányunké. De bízom benne, hogy a receptet elkészítve, növekszik majd a tintahalfogyasztók, -rajongók tábora.

A tintahaltól sokan ódzkodnak, mivel rágósnak hiszik, pedig nagyon omlós és ízletes tud lenni. Semmi ördöngősség nincs az elkészítésében: ha egy szabályt betartunk, a siker, mondhatni garantált. A fortély nem más, mint hogy oldalanként ne süssük a tintahalkarikákat 1-1 percnél tovább. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a tintahalat főzve készítjük el: dobjuk forrásban lévő vízbe, és maximum 2 perc erejéig főzzük a tintahalakat, majd vegyük ki azokat.

A tintahalas fogások közül a legtöbben a sörtésztás vagy fehérboros változatot ismerik és szeretik. Jól passzol hozzá a fokhagyma is. Ha emlékezetükbe idézik a sült tintahal és a fokhagyma illatát, máris megjelenhet lelki szemeik előtt a tengerparti grilléttermek sokasága… micsoda illatkavalkád! Ha vágynak rá, hogy otthon is megtapasztalhassák, tartsanak velem!

Tintahal saláta

Hozzávalók:

40 dkg tintahal, bármilyen salátamix, paradicsom, paprika, uborka, olívabogyó, fokhagyma, tökmag, napraforgómag, fenyőmag, olívaolaj, fél citrom kifacsart leve, só, bors.

Keverjük be a hozzávalókból a salátát, a fűszerezéssel pedig várjunk még, főleg ne sózzuk a salátát, mert hamar összeesik. Ha felaprítottuk és összekevertük a zöldségeket, karikázzuk fel a tintahalat, és helyezzük forrásban lévő vízbe. Ahogy említettük, 2 perc elteltével vegyük ki a karikákat.

Egy kevés olívaolajon pirítsuk meg a zúzott fokhagyma gerezdeket, majd egy pillanat erejéig forgassuk meg benne a tintahalkarikákat. Amikor a pirítással megvagyunk, helyezzük a salátára a karikákat. Utolsó mozzanatként készítsük el az öntetet: egy tálkában keverjünk el egy kevés olívaolajat, facsarjuk bele egy fél citrom levét, és sózzuk, borsozzuk. Az elkészített öntettel öntsük nyakon a salátát, majd jöhetnek bele a magok. Ha tehetik, a fenyőmagot ki ne hagyják a salátájukból, mert nagyon feldobja azt.

A tintahal saláta tökéletes vacsora lehet. És hogy köretnek mit ajánlok? A franciák azt állítják “fehéret a fehérrel”: ehhez a fogáshoz egyértelműen egy pohár sauvignon blanc-t ajánlok.

Vigyázzanak Magukra! Jó egészséget és jó étvágyat kívánok!

MEGOSZTÁS