//Joghurtos padlizsán

Joghurtos padlizsán

A balkáni konyháért sokan rajonganak, olyannyira, hogy a térségbe látogatók nyaralásukból hazatérve, étteremben, de saját otthonukban is szívesen fogyasztják az ott megismert fogásokat. Ráadásul a street foodok között is egyre gyakrabban fedezhetünk fel balkáni ételeket.
A régió séfjei nem bonyolítják túl a dolgokat, sok fogás könnyen elkészíthető. Ilyen a joghurtos padlizsán is, hogy ne csak húsos ételekben gondolkodjunk, dacára annak, hogy a balkáni konyháról többnyire húsételek jutnak eszünkbe.
Ma a joghurtos padlizsán kerül bemutatásra, mely fogás akár önmagában is megállja a helyét a tányéron, hát még köretként vagy saláta gyanánt. Sajnos idénre vége a grillszezonnak, ez már egyértelmű, de – a receptet lefőzve és kóstolva – biztos vagyok benne, hogy jövőre gyakran el fogom készíteni a joghurtos padlizsánt grillételek mellé. Addig is, míg a következő grillszezon beköszönt, javaslom, hogy fogyasszák a joghurtos padlizsánt köretként, vagy önmagában, könnyű vacsoraként!

Joghurtos padlizsán


Hozzávalók:
2-3 padlizsán, 1 nagy doboz joghurt, 3 evőkanál tejszín, 1 fej fokhagyma, petrezselyem, só, bors

Igazi, de tényleg eredeti görög joghurt kevés helyen kapható. Az igazat megvallva, nem volt időm beszerezni, ezért egy kis trükkhöz folyamodtam. Sima joghurtot sűrítettem be egy kevés tejszínnel. Így a joghurt sűrűbb és zsírosabb lett állagában, már-már tökéletes, majdhogynem “igazi” görög joghurt.
A padlizsánokat kockákra vágtam, meglocsoltam olívaolajjal, megsóztam és készre sütöttem egy tepsiben. Erre körülbelül 30 percet szánjanak. Akkor lesz tökéletes a padlizsán, ha kicsit “odakozmál”. Hagyjuk kihűlni a padlizsán kockákat. A joghurthoz adjunk hozzá egy csomag felaprított petrezselymet, az összezúzott fokhagymákat, és borsozzuk meg. Öntsük rá a padlizsánra a sűrű joghurtos szószt. Az étkezést megelőzően javasolt, hogy jó 3 óra hosszat pihentessük ételünket a hűtőben. Ha esetleg nem fogy el a joghurtos padlizsánjuk egyszerre, meglátják másnap még finomabb az íze!

MEGOSZTÁS

Pályafutásom mindvégig Oroszországhoz, illetve a posztszovjet térséghez kötődött és kötődik mindmáig. Tanulmányaimat Oroszországban végeztem, majd a légiközlekedés területén helyezkedtem el, kezdetben a Malév moszkvai külképviseletén, később a Malév FÁK térségbeli piackutatásáért feleltem. Egy szakmán belüli váltást követően a Pulkovo légitársaságot, majd annak jogutód cégét, a Rossiya Airlinest képviseltem Budapesten. Dolgoztam az Ukrán-Magyar Üzleti Klub vezetőségében is, annak – az ukrajnai elhúzódó válság miatt bekövetkezett – megszűnéséig. Az utóbbi években kisvállalkozóként folytatom pályafutásomat, különböző cégekben vagyok jelen. A moszkvater.com társalapítója és stratégiai tanácsadója vagyok. Hobbim a főzés, régi álmom egy vendéglátóipari egység üzemeltetése.