//Irány a maffiaföld!
A Husky hadművelet megindulása. A brit 8. hadsereg katonái szálnak partra Szicília délkeleti részén. Utólag színezett kép #moszkvater

Irány a maffiaföld!

MEGOSZTÁS
A II. világháború idején az amerikai kormányzat arra kényszerült, hogy az amerikai-szicíliai maffiától kérjen segítséget a nyugati part védelemének megszervezéséhez. A bizarr kapcsolat azonban tovább fejlődött szicíliai partraszállás sikere érdekében, és a háború után a nemzetközi heroin kereskedelem újraindításában. A kapcsolatot az utóbbi két esetben a szuperügynökség, az OSS, majd a helyébe lépő CIA tartotta fenn.

Pap Krisztián írása a #moszkvater.com számára

A Husky hadművelet megindulása. A brit 8. hadsereg katonái szálnak partra Szicília délkeleti részén. Utólag színezett kép #moszkvater
A Husky hadművelet megindulása. A brit 8. hadsereg katonái szálnak partra Szicília délkeleti részén. Utólag színezett kép
Forrás:MDRUMWORLD

Miután Afrikában sikerült legyőzni Rommel seregeit, a szövetségesek figyelme rögtön Szicília felé fordult. A partraszállási hadműveletnek a Husky nevet adták, amit a későbbi normandiai partraszállás egyik főpróbájának lehet tekinteni. A Husky hadművelet 1943. július 9-éről 10-ére virradóra indult meg a George Patton és Bernard Montgomery parancsnoklása alatt álló amerikai 7. hadsereg és a brit 8. hadsereg vezetésével. A két szövetséges hadsereg között kialakult egy rivalizálás, hogy melyikük éri el előbb észak-Szicíliában Messina városát. A fő támadást a tapasztaltabb brit hadsereg végezte, az amerikaiak oldalvédelemnek számítottak.

„Az amerikaiaknak azonban volt egy jelentős előnyük. Őket ugyanis segítette az amerikai-szicíliai maffia”

Leginkább ennek volt köszönhető, hogy Patton tábornok két órával hamarabb ért be Messinába, mivel a briteknek előbb át kellett hámozniuk magukat a Herman Göring páncélos hadosztályon, és más német-olasz egységeken. A Husky miatt azonban Hitlernek július 17-én le kellett állítania a kurszki támadást.

„Az amerikai hírszerző irodák kapcsolata a szicíliai-amerikai maffiával 1942-ben kezdődött, amikor a német tengeralattjárók az év első három hónapjában 216 teherhajót süllyesztettek el, emiatt pedig veszélybe került Anglia háborúban tartása. Ez volt a német tengeralattjárók fénykora”

A Haditengerészeti Hírszerzés (ONI) ezért kénytelen volt a New York-i maffiával fölvenni a kapcsolatot, hogy segítsenek megszervezni a partvédelmet, és a halászok révén földeríteni a német tengeralattjárók utánpótlás átrakó helyeit. Az ONI ügynökei ezért tárgyalni kezdtek Joseph Lanzával (becenevén: ,,Zokni”-val), a halpiac királyával, aki rögtön kapcsolt, és 1942. február 9-én felgyújtották a franciáktól elkobzott és átalakított Normandie nevű luxus óceánjárót, majd azt mondták, hogy német szabotőrök voltak.

„A tét magasabbra emelkedett, és Lanza azt tanácsolta, az egyezséghez szükség van a főnöke, Charles <Lucky> Luciano bevonására ahhoz, hogy minden szintén megszervezzék a partvédelmet, és ne legyen sztrájk a dokkmunkások között”

Charles Lucky Luciano New Yorki maffiafőnök, kétszáz bordélyház tulajdonosa. A modern szervezett bűnözés megalkotója, miután a New York-ban megszervezte a Szindikátust. Letartoztatási képe, 1931 #moszkvater
Charles Lucky Luciano New Yorki maffiafőnök, kétszáz bordélyház tulajdonosa. A modern szervezett bűnözés megalkotója, miután New York-ban megszervezte a Szindikátust. Letartóztatási képe, 1931
Fotó:Wikipédia

Luciano éppen 50 éves börtönbüntetését töltötte a „kis Szibéria”-ként emlegetett börtönben. Az ONI vezetője Charles Radcliffe Haffenden altábornagy személyesen ment el a börtönbe, hogy tárgyaljon az öt New York-i maffiafőnök közül talán a legnagyobb hatalmúval. Az egyeség létrejött, és a kikötőkben nem volt több rendbontás. Luciano pedig egy kevésbé szigorú büntető helyre került. Ennek a kétes kapcsolatnak a találó Operation Underworld („Alvilág hadművelet”) nevet adták.

„A következő évben, a Husky hadművelet tervezése során kiderült, hogy az amerikaiak nem rendelkeznek elegendő információval Szicília földrajzi viszonyairól, és a szigeten állomásozó tengely csapatokról”

Ezért újra Lucianohoz fordultak, aki a maffiafőnökök többségéhez hasonlóan szintén Szicíliában született, de a drogkereskedelem miatt is komoly kapcsolatai voltak szülőföldjén. Amúgy is nagy népszerű volt otthon, mert egy rendőrgyilkosságért körözött fiatalkorút kimentett a villamosszékből, és sikeresen Szicíliába juttatta. Luciano túlélt korábban egy merénylet kísérletet, még a torkát is átvágták, de azt is túlélte, onnan jött a „Lucky” (szerencsés) becenév.

Mivel az ONI kizárólag hírszerzéssel foglalkozott az ügy átkerült az OSS-hez (Stratégiai Szolgáltatások Hivatala). Amikor tehát Patton tábornok 1943. július 10-én partra szállt Szicília déli részén, akkor seregével az OSS vezetője, William „Vad Bill” Donovan és ügynökei is partra gázoltak, akik között ott volt két korábbi maffiatag is.

„Ezek civilbe öltözve átszöktek a frontvonalon és megkeresték az Államokból kimentett fiatalt, akiből itt főnök lett. Elég volt Lucky Luciano nevét megemlíteni és rögtön minden rendben volt”

Összeszedtek egy csapat maffiatagot, majd vadász- és sörétes puskákkal megtámadták az olasz haditengerészet titkos támaszpontját, amit el is foglaltak. Itt már csak a széfet kellett feltörni, ami az egyik maffia tagnak nem esett különösebben nehezére, mivel ez volt korábbi foglalkozása. Az ott talált dokumentumok viszont megmutatták az aknamezőket, és az azokon átvezető utakat. Ez rendkívül meggyorsította az amerikai hadseregnek a Messinába vezető utat, és gyakorlatilag veszteség nélkül tudtak átkelni „maffiaföldön”. A maffia emberei az olasz mesterlövészeket is kiiktatták. Komolyabb ellenállást fejtettek ki a német-olasz erők Troiana városánál, de az amerikai légierő és a nehéz tüzérség működésével egy hét után itt is áttörtek. Súlyosabb amerikai veszteségek a partraszállásnál voltak.

„Miért is volt a szicíliai maffia ennyire készséges a tulajdonképpen ellenségnek tekinthető amerikai haderővel?”

Azért, mert a szicíliai maffiát az olasz fasizmus idején egy Cesare Mori nevű prefektus 1925-től kemény módszerekkel fokozatosan felszámolta. Legalább 11 ezer embert küldött börtönbe, és a kihallgatásoknál a kínzástól sem riadtak vissza. Mori különbséget tett a közönséges bűnözők és a szervezett maffia tagok között. Mélyrehatóan feltárta a kapcsolat rendszert, így történhetett, hogy a fasiszta propaganda 1929-ben büszkén bejelenthette, a maffiát legyőzték. A maffia tehát 1943 júliusa előtt igen elfojtott állapotban volt, amikor viszont a szövetségesek megérkeztek, minden megváltozott.

A tisztogatást túlélt helyi főnökökből egyszerre csak polgármesterek lettek, újra fellendült a feketepiac, és az amerikai katonai raktárakat szanaszét fosztogatták. A maffia nagyon gyorsan magához tért. Erre azért volt lehetőség, mert a fasizmus bukásával rendkívül gyorsan kezdett megerősödni az Olasz Kommunista Párt, és az amerikaiak meg akartak akadályozni, hogy kormányra kerüljenek, emiatt a maffiával is összefogtak.

„Úgy is mondhatnánk, a demokrácia és a maffia kéz a kézben tért vissza Olaszországba”

Lucky Lucianot érdemeiért kiutasították örökre az Egyesült Államokból, és deportálták Olaszországba. Ez még mindig jobb volt, mint 20-30 évet könnyített börtönben eltölteni. Amikor pedig Luciano hazatért szülővárosába, akkor valóságos diadalmenet következett, az út két szélén többszáz ember kis amerikai zászlókat lengetett, és a városka polgármestere vörös vállszalaggal átkötve hősként fogadta a rendőrautóból kiszálló maffiafőnököt. Miközben egy négytagú banda a „The Stars and Stripes Forever” indulót játszotta. Luciano 1962-ben kapott szívrohamot a nápolyi repülőtéren, miután megivott egy Borghese koktélt, és mielőtt tárgyalt volna Martin Gosch amerikai producerrel egy róla készülő filmről.

„A háború végén a Haditengerészeti Hírszerzésnél azonnal elkezdték megsemmisíteni a maffiával kapcsolatos dokumentumokat, hiszen mégis csak kínos volt, hogy a Roosevelt-kormányzat a szervezett bűnözés oszlopos alakjához fordult segítségért”

Amit nem semmisítettek meg, azt titkosították, de 1977-ben feloldották, és csak ezután kapott nyilvánosságot egy olyan sötét kapcsolat, amelynek lett folytatása. Ugyanis 1946-ban az „amerikai hírszerzés” – az OSS már nem létezett ekkor, a CIA pedig még nem alakult meg, de a munkatársak továbbra is aktívak voltak – fölkérte Lucianot, hogy menjen Kubába, és beszéljen az amerikai-szicíliai maffia főnökeivel, hogyan indítsák újra a drog-kereskedelemet. Nem máshová, mint az Egyesült Államokba. Látva a mai drogháború kilátástalanságát, talán jól gondoljuk, hogy ebben a Havannai konferencia fontos csomópont volt már csak azért is, mert azt amerikai ügynökök segítették létrehozni.

MEGOSZTÁS