//Füge szörp

Füge szörp

MEGOSZTÁS

A hazánkban egzotikus gyümölcsként számon tartott füge mostanság kezd csak igazán elterjedni. Régebben csak a Mecsek déli lankáin érett be ez a mediterrán gyümölcs, napjainkban azonban már számtalan kertben ott díszeleg a fügéktől roskadozó bokor. A gyümölcse fogyasztható önmagában vagy desszertként, de kitűnő lekvár, befőtt, bor, pálinka és szörp is készíthető belőle.

A fügefa vagy fügebokor, a rózsavirágúak rendjébe tartozó növény. A növény termése harang alakú, rendkívül édes, illatos és zamatos gyümölcs. Különböző fajtái léteznek, úgymint a fehér, vörös, fekete, barna, lila és a sárgás zöld. Nálunk leginkább a két utóbbi ismert.

Aki szereti a fügét, az igazán szerencsésnek mondhatja magát, merthogy nagyon egészséges gyümölcs hírében áll. A füge bővelkedik ásványi anyagokban, antioxidánsokat és omega zsírsavakat is tartalmaz. Ha fügét eszünk, a benne lévő magas cukortartalmától sem kell tartani, mivel annak fogyasztásával csökkenthető az inzulinszintünk. Ez azért lehetséges, mert a fügének mind a gyümölcse, mind a levele magas káliumtartalommal bír. Különösen magas a füge kálcium tartalma is, amely csontjaink számára előnyős. A füge magas rosttartalma pedig elősegítheti a fogyókúrát.

Ha saját fügefát nevelünk, akkor az első években locsoljuk azt bőségesen. Meglátják, a növény meg fogja hálálni. A mediterrán térségből származó növény kissé fagyérzékeny, ezért az első években mindenképpen takarjuk be a törzsét a tél beállta előtt. A fügefán a gyümölcsök minden évben megjelennek, de vigyázzunk, félérett állapotukban semmiképpen se szedjük le azokat, mert nem utóérő növényről van szó, tehát a szedést követően nem fog beérni. Legyünk türelmesek és várjuk meg, míg azok teljesen megpuhulnak. Ha meleg nyarunk van, garantált, hogy a fügefa bő termést hoz.

Ilyenkor július közepén már beérnek az első fügeszemek a fikuszon. Addig is, amíg türelmesen kivárjuk, hogy a többi gyümölcs is érésnek induljon, készíthetünk valamit a fügéből, méghozzá szörpöt. A füge szörp esetében a termésre, a fügére sincs szükségünk, mivel az a növény leveléből készül. Egy pár fügelevél birtokában már meg is kezdődhet a szörp készítés!

Füge szörp

Hozzávalók: 5-6 fügefalevél, 1 db citrom, 1 db lime, 40 dkg cukor, 4 dl víz

A receptem pofonegyszerű. A felkarikázott citromot és lime-ot öntsük fel vízzel és adjuk hozzá a cukrot, majd főzzük fel az egészet. Ha ezzel készen vagyunk, vegyük ki a citromokat. Alaposan turmixoljuk a szirupba a megmosott, frissen szedett, „nyers” fügefaleveleket. Készen is vagyunk! A színe és az íze is különleges. Érdekes, ahogy a citrusok és a füge keveredik és egy savanykás-édeskés ízt ad az italnak. Ennek a szörpnek egyetlen hátránya az, hogy pár napon belül el kell fogyasztani. Igazán különleges szörp, kóstolják meg Önnök is! Egészségükre!

MEGOSZTÁS