//Egy örmény leves

Egy örmény leves

MEGOSZTÁS

Szeretném ma elcsábítani önöket a levesek világába, ezúttal Örményországba. Ilyenkor télen, amikor átfagyunk kint a hidegben és jól esik a lakás finom melege, még az is több levest fogyaszt, aki nem annyira levespárti. Érdemes kitekinteni a már jól bevált receptek közül és kipróbálni valami újdonságot. Ma egy szenzációs, tartalmas, izgalmas levest hoztam önöknek: megismerhetik a vospapurt, feltéve ha velem tartanak.

Örményül a vospapur jelentése: lencse leves, ami önmagában még nem hangzik olyan vonzóan. De ez a leves nem csak lencsét rejt magában, hanem egy sűrű, tartalmas leves különleges, savanykás és édeskés ízvilággal, ami igen csalogató. A vospapur leves számos változatban elkészíthető. Kóstolhatják húsos, hús nélküli, de mazsolás, diós, sőt még tésztás, rizses változatát is. Így az alkalom, vagy kamránk tartalma döntheti el, hogy milyen ízek domináljanak benne.
Az örmény konyha bővelkedik a lencséből készült fogásokban, amelyeket ha lassan is, de igyekszünk mindet majd sorjában bemutatni. A lencse, világszerte mindig is megbecsült eledel volt, már  ie. 8000 évvel is fogyasztották, hiszen amellett, hogy tápláló, még  egészséges is. Mindezeken felül rokonaival, a borsóval vagy babbal ellentétben könnyen emészthető, fehérjékben különösen bővelkedik.
Ma a marhahúsos vospapurt mutatnánk be, ami tartalma és ízvilága miatt talán a legközelebb állhat hozzánk. Hazánkban általában a nagymagvú, szürkésbarna színű lencse a legnépszerűbb, pedig a kisebb magvú zöldes-sárga vagy vöröslencse amellett, hogy gyorsabban megfő, szerintem még ízletesebb is. De ami ennél is lényegesebb, hogy a főzést megelőzően nem igényel előáztatást.
Én ma vöröslencsével fogok „dolgozni”, de bármelyik fajtából elkészíthetik, önökön múlik. Kezdjünk is bele!

Vospapur


Hozzávalók:
1/2 kg marhahús, 30 dkg vöröslencse, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db sárgarépa, 4 db burgonya, 4-5 szem gomba, 1 csomag petrezselyem, vaj.

A felkockázott marhahúst tegyük fel főni, úgy másfél liter vízben. Körülbelül két óra múlva vegyük ki a megfőtt húsokat a fortyogó húsléből. Ezt követően, vágjuk karikákra a sárgarépát és helyezzük bele az alaplébe, hogy megfőjenek. Forrástól számított 5 perc múlva belekerülhet a fazékba a felkockázott burgonya is, majd a leves legfontosabb kelléke, az alaposan megmosott lencse is. Amíg főnek a zöldségek, dinszteljük meg vajon a felaprított vöröshagymát és fokhagymát. Ha ezzel készen vagyunk, adjuk hozzá a leveshez a megdinsztelt hagymát. Végezetül, de nem utolsó sorban, a felaprított gombákat is adjuk a leveshez. Ne felejtsük el a levesbe visszatenni a főtt marhahús kockákat sem. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk ételünket. Készen is vagyunk, hiszen a vöröslencse hamar megfő, mindösszesen 15 perc elegendő, hogy puha legyen. Tálaláskor érdemes apróra vágott petrezselymet vagy koriandert a tányérba helyezni. Ez nem csak a díszítést szolgálja, hanem a leves bukéja is így lesz teljes. Remélem, kedvet kaptak ennek az örmény levesnek az elkészítéséhez! Jó étvágyat hozzá!

MEGOSZTÁS