//Egy balkáni rétest?

Egy balkáni rétest?

MEGOSZTÁS

A balkáni régióban utazva számtalan alkalmunk adódik betérni egy-egy pékségbe, kávézóba, ahol kötelező megkóstolni a térség egyik kultikus ételét, a bureket.

A burek vagy ahogyan a törökök nevezik, a börek, mint sok más finomság, a néhai Oszmán Birodalomból származik, és évszázadok óta a helyi pékségek egyik legkeresetebb terméke. Sokféle töltelékekkel készülhet, így igazán izgalmas étel.

A legnépszerűbb a sós-túrós változata, de kerülhet a burekba zöldség vagy darálthús is. Ha a hússal töltött burek mellett döntenek, ajánlatos a bárányhúsosat választani, szerintem az a legegyedibb. Az édesszájúak is megtalálják a választékból kedvencüket, nagyon finom a meggyes és az almás is. Amennyiben otthon készítjük el balkáni rétesünket, bátran kísérletezhetünk a töltelékkel, igazi fuziós fogást varázsolva belőle. Süthetünk például zöldséges-húsosat, vegyesen mindenféle számunkra passzoló fűszerekkel megszórva. De a sós-túrós burekbe is belerejthetünk ezt-azt.

A bureket legegyszerűbb réteslapokból elkészíteni. Bevallom, nem bíbelődtem a rétestészta nyújtásával, vásárolt réteslapokból “dolgoztam”.

Íme a ropogós sós-túrós burek, ahogyan én készítem!

Burek

Hozzávalók:

1 csomag réteslap, 50 dkg tehéntúró, 1 darab krémsajt, 1 evőkanál tejföl, étolaj, oregánó, só, bors

Először készítsük el a tölteléket, hiszen ezt követően felgyorsulnak az események, és hamar az asztalra kerülhet a házi burek.  Lehetőség szerint válasszunk rögös túrót, és keverjük hozzá a tetszőleges krémsajtot, a tejfölt és a fűszereket. Én most füstölt krémsajtot és egy kevés oregánót tettem a túróhoz. A keverésnél vigyázzunk, hogy a túrót ne törjük össze, így a töltelék lazább, szellősebb maradhat.

Ha a töltelékkel készen vagyunk, kenjünk ki egy tortaformát étolajjal. Helyezzünk bele egy réteg réteslapot, majd egy réteg tölteléket. A töltelékre tegyünk még egy vagy két réteg réteslapot, és kissé olajozzuk meg. Ezt követően újra tegyünk rá egy réteg tölteléket, majd megint jöjjön a réteslap. A tetejét olajozzuk be ismét. Előmelegített sütőben, 200 fokon süssük készre a burekot.

Ha nem fogyna el az összes réteslapjuk a burekhez, érdemes hasznosítani a megmaradt lapokat. Helyezzék azokat muffin formákba és töltség meg kedvükre azzal, amit éppen a hűtőben találnak. A kis muffin-kosárkákba ezúttal reszelt sajt, virsli és paprika került, de dobhatnak bele bacont, reszelt cukkinit, hagymát , de tölthetik édesen is. Így nem megy kárba a réteslap, amely köztudottan könnyen kiszárad, ha nem kerül azonnal felhasználásra.

A bureket fogyaszthatjuk egytálételként, de ha egy komplettebb fogás részeként kínáljuk, érdemes mellé  köretet készíteni. A sós-túrós burekhez remekül passzol például a fonyasztott fokhagymás, tejszínes spenót.

Jó burekezést!

CÍMKÉK:
MEGOSZTÁS