//Cukkini édesen

Cukkini édesen

MEGOSZTÁS

A dzsemekről lekvárokról, befőttekről legtöbbünknek a gyümölcsök jutnak eszünkbe, pedig a lekvárok esetében van élet a gyümölcsökön túl is.

Ebben a bizonytalan világban nem baj, ha a kamra polcain ott sorakoznak az a tartós élelmiszerek mellett a finomabbnál finomabb lekvárok. Szemet gyönyörködtető, ahogy a természet színeit viszontlátjuk a befőttes üvegeken keresztül. Az csak külön öröm a mindennapjainkban, ha a különböző évszakok megszokott ízei az étkezőasztalunknál is visszaköszönnek. Nem indulhat rosszul a napunk, ha reggelire kirakunk egy tálka lekvárt a ropogós péksütik mellé. A kérdés már csak, hogy milyen legyen az a lekvár?

A zöldségekből készült kenőkékről már mi is írtunk néhányszor, de a zöldségekből készült lekvárokról még nem esett szó. Pedig egyre elterjedtebbek a zöldséges lekvárok is. Biztosan vannak olyanok, akiknek már megvan a maga kedvence, akik viszont nem ismerik a zöldséges lekvárokat, azoknak érdemes megkóstolni a sütőtök, paprika, paradicsom, rebarbara, répa vagy akár a cukkini lekvárt.

Ha rászánjuk magunkat valamilyen zöldséglekvár elkészítésére, de ódzkodunk az ismeretlentől, akkor érdemes egy kis gyümölccsel megspékelni azt. Hálás párosítások léteznek, amelyekben ragyogóan visszaköszönnek mind a gyümölcsök, mind a zöldségek ízei.

A tökfélék közül a cukkini a kedvencem. Íze semlegesebb, ragyogóan passzol mindenhez, így nem csoda, ha lekvár fomájában is az asztalon landol. Elkészítése pedig pofon egyszerű. Tartsanak velem!

Cukkinilekvár

Hozzávalók: 1 kg cukkini, 2 db körte, 3 db citrom, 25 dkg kristálycukor, gyömbér

A cukkiniket és a körtéket vágjuk kockára és főzzük meg kevés vízben, a kimagozott, meghámozott citromokkal együtt. Adjuk hozzá a cukrot. Ha kellően besűrűsödött a lekvár, pépesítsük, majd ízlés szerint adjunk a gyömbérporból is egy teáskanálnyit a lekvárhoz. A körte helyettesíthető más gyümölccsökkel is, például almával, vagy a mostanság kapható birssel.
Igazából készen is vagyunk. A változatos ízek kedvelőinek mindenképpen érdemes megkóstolni. Jó étvágyat hozzá!

MEGOSZTÁS